Stanovanje kupljeno s prihranki

Sodišče pravnomočno zavrnilo tožbo proti Darku Paleviću in družinskima članicama
Fotografija: Darko Palević je eden od obsojenih po policijski akciji Očistimo Slovenijo. Foto: Marjana Hanc
Odpri galerijo
Darko Palević je eden od obsojenih po policijski akciji Očistimo Slovenijo. Foto: Marjana Hanc

Ljubljana – Darko Palević, eden od obsojenih po policijski akciji Očistimo Slovenijo, njegova partnerica in mati lahko obdržijo stanovanje v Kranju in sto tisočakov, ki jih je specializirano tožilstvo terjalo s tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo ugotovitev prvostopenjskega sodišča, da je premoženje pridobljeno legalno z dolgoletnim odrekanjem in varčevanjem celotne družine.

Tožilstvo je tožbo vložilo po končani finančni preiskavi, v kateri so pretresali premoženje Palevića v obdobju osmih let in ki je pokazala nesorazmerje med prihodki in premoženjem. Poleg Palevića sta se v tožbi znašli njegova mati Miruna Palević in zunajzakonska partnerka Marina Sretenović, ker sta se marca 2012 vpisali v zemljiško knjigo kot solastnici stanovanja v Kranju v izmeri 75 kvadratov. Tožilstvo je sodišče neuspešno prepričevalo, da sta lastnici zgolj formalno, medtem ko naj bi denar za nakup stanovanja dejansko zagotovil Palević, izvira pa iz kriminalne dejavnosti. Palević je bil namreč kot eden od prijetih v policijski akciji Očistimo Slovenijo zaradi trgovanja z mamili ter organiziranja prevoza orožja pravnomočno obsojen na šest let zapora.
 

Gotovino hranili doma


Najprej okrožno in sedaj višje sodišče sta prepričani, da med obsegom premoženja in dohodki ni bilo zatrjevanega nesorazmerja, Palevićeva in Sretenovićeva pa sta stanovanje kupili iz lastnih sredstev in ne z denarjem, ki bi ga jima dal Palević. Izpovedi družinskih članov Palevića o nadvse skromnem življenju, dolgoletnem odrekanju ter varčevanju so po mnenju sodišča potrjene tudi z izvedenskim mnenjem in analizami finančnih tokov bančnih računov toženčevih staršev in njegove partnerice. Sodišče tako ne dvomi, da je kupnina za stanovanje – 77.000 evrov – težko privarčevani denar Palevićevih staršev, ki sta ga dvigovala z računa in hranila doma, ker ne zaupata bankam, ter tako privarčevala dovolj za nakup stanovanja sinu. Od tega je 14 tisočakov, ki jih je prav tako hranila v gotovini doma, prispevala Sretenovićeva.

Poleg stanovanja je tožilstvo od Palevića s tožbo terjalo tudi dobrih 100.000 evrov, ki jih je imel in porabil, a je bilo neuspešno tudi s tem delom zahtevka. Višje sodišče se strinja, da za odvzem denarne vrednosti za »porabljeno« premoženje v zakonu ni podlage. Sodba je tako pravnomočna.

Spomnimo, da je ustavno sodišče julija zaradi prepovedi povratne veljave zakona razveljavilo en člen zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Že takrat je bilo jasno, da si bo lahko večina toženih oddahnila, tožilstvu pa ni preostalo drugega kot da začne umikati tožbe. Doslej jih je umaknilo deset, od tega je sodišče v šestih primerih že izdalo sklep o ustavitvi postopka.