Starodobnika neslavno pristala v globeli

Po veliki sreči jo je četverica Nizozemcev odnesla le s praskami.
Fotografija: Reševanje pregrešno dragega jeklenega konjička. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Reševanje pregrešno dragega jeklenega konjička. FOTO: Aleš Andlovič

Lovrenc na Pohorju – Le obilici sreče se lahko zahvali četverica Nizozemcev, ki je predvčerajšnjim na hitrostni preizkušnji relija starodobnih avtomobilov zgrmela v 40 metrov globoko globel. Vsi so jo odnesli le s praskami. Enega izmed njih so zaradi suma, da ima hudo poškodovano ramo, s helikopterjem odpeljali v mariborski klinični center, a ni bilo hudega. Za nesrečo je bila kriva prevelika hitrost na poledeneli cesti.

Kot smo izvedeli, policisti nesreči niso posvečali prevelike pozornosti, čeprav so sodelovali pri reševanju četverice in njihovih dveh jeklenih konjičkov iz pohorske globeli. A ker je šlo za športno prireditev in je bila za ta namen cesta zaprta, v nesreči pa ni bilo huje ranjenih, verjetno zadeve ne bodo zaključili niti s poročilom na pristojno državno tožilstvo. Zato pa bodo preverili, ali so se nizozemski organizatorji in njihovi slovenski kolegi držali časov za zaporo cest, ki so jim jih določili v dovoljenju za organizacijo športne prireditve.

Redki navdušenci avtomobilističnega športa so vedeli, da se čez Slovenijo podaja karavana starodobnih avtomobilov, ki sodelujejo na reliju Winter trial 2019. Reli, na katerem lahko nastopajo le »oldtimerji«, vsako leto prireja nizozemsko podjetje s sedežem v Vaassenu. Letošnja trasa je voznike in njihove kopilote vodila tudi k nam. Prvi dan, v ponedeljek, so bili v Ljubljani, predvčerajšnjim pa so se čez Pohorje namenili v Avstrijo. Na poti pa sta dva voznika, Leonard Stolk in Arno van Poppel, na poledenelem vozišču izgubila kontrolo nad svojima jeklenima konjičkoma. Zanimivo je, da sta Nizozemca s ceste z alfo romeom 2000 GTV in volvom amazon zletela na istem mestu. Pregrešno draga starodobnika sta po pobočju drsela v 40 metrov globoko globel, kjer sta obstala na kolesih.

Poleg domačih gasilcev iz PGD Lovrenc na Pohorju so bili na prizorišču še člani mariborske poklicne gasilske brigade, ki so s skupnimi močmi najprej po strmem pobočju pomagali na cesto vsem štirim Nizozemcem, nato pa rešili še avtomobila. Ker je prvi pregled na terenu kazal, da bi eden od ponesrečencev lahko imel hujšo poškodbo rame, so ga s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v mariborsko bolnišnico. A se je izkazalo, da je z Nizozemčevo ramo vse v najlepšem redu, zato so ga z nekaj praskami po rokah, nogah in obrazu odpustili. Četverica je med tem že odpotovala za karavano, ki se je že predvčerajšnjim, ne ozirajoč se na nesrečo, podala v avstrijski Leoben in včeraj pot nadaljevala proti Linzu. Reli se bo v soboto zaključil v Salzburgu.