Stečajne težave podjetja za zlorabo prostitucije

Obtoženemu lastniku družbe Esit priznali terjatev za odpravnino in plačo, sojenje Cankovi združbi jeseni
Fotografija: Tudi soobtožena Damjan Vindiš (levo) in Ekrem Pobrić se brez zagovornikov o krivdi včeraj nista mogla izreči, ponovno sta vabljena avgusta. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Tudi soobtožena Damjan Vindiš (levo) in Ekrem Pobrić se brez zagovornikov o krivdi včeraj nista mogla izreči, ponovno sta vabljena avgusta. FOTO: Brane Piano

Celje – Pred sodnikom Markom Brišnikom bi včeraj moral potekati predobravnavni narok za drugo skupino izmed sedmih oseb in podjetje Esit, ki jih bremenijo obtožbe za hudodelsko združevanje, trgovanje z ljudmi in zlorabo prostitucije. Kakor dan prej je bilo sodišče zaradi odsotnosti odvetnikov v času sodnih počitnic le delno uspešno, se je pa razkrilo več podrobnosti o »podjetniškem modelu« obtoženih.

V torek sta se Jože Cank in Robert Mramor vrnila v pripor, kjer sta že od lanskega avgusta. Cank se o krivdi v odsotnosti zagovornika ni mogel izreči, Mramor jo je zavrnil, njegova partnerica in Cankova hči Maja Cank prav tako.

Včeraj se glede krivde zaradi odvetnikov, ki so na počitnicah, niso mogli opredeliti niti soobtoženi Marjan Soršak, ki ga zato ni bilo na sodišče, Ekrem Pobrić in Damjan Vindiš pa sta prišla, a brez zagovornikov. Sodnik je zanju predobravnavna naroka napovedal za konec avgusta, začetek glavne obravnave proti sedmim obtoženim posameznikom in podjetju Esit – proizvodnja, trgovina in gostinstvo, d. o. o. – pa za september ali oktober.

Z zagovornikom pa je na sodišče prišel soobtoženi Peter Školnik in krivdo zanikal, potem pa izven razpravne dvorane dejal, da z vsem skupaj nima ničesar, saj je le oddal hišo v najem v Šentrupertu v občini Laško. Tudi v hiši na samotnem kraju na meji občin Laško in Šentjur so po naših podatkih dekleta morala nuditi svoje usluge.

Po obtožnici gre za huda kazniva dejanja, žrtve pa so večinoma iz Ukrajine. Nenavadna so tudi dejstva, ki jih razkriva zgodba o tem, kako je hudodelska združba podjetje Esit uporabljala za krinko svojega nezakonitega početja, pravosodje pa zdaj Esit obravnava kot vsako insolvenčno družbo.

Ne ve, ali naj prizna ali ne

Ker je za Esit mesec dni po lanskem prijetju združbe sodišče uvedlo stečaj, zaradi prejšnjega poslovanja pa sta obtožena direktorica in Cankova hči Maja, zdaj obtoženi Esit zastopa septembra 2018 postavljena stečajna upraviteljica Ermina Bajuk. Ta se o krivdi podjetja včeraj ni mogla izreči: »Ne vem, ali je prav krivdo priznati ali jo zanikati, saj v času kaznivih dejanj nisem bila v družbi.«

Esit je bil do uvedbe stečaja v lasti zdaj obtoženega Ekrema Pobrića, prej pa v lasti Jožeta Canka. Stečajna upraviteljica je lani na bančnem računu podjetja našla le 2144 evrov. Upnice in upniki, med katerimi so tudi organizatorji posla in nekatere žrtve, so do letos prijavili 18.500 evrov terjatev; celo Pobrić terja 3500 evrov za svojo odpravnino in bruto plačo, terjatev pa mu je stečajno sodišče letos priznalo.

Bajukova zadnjo direktorico Esita, Cankovo hči Majo Cank, terja za 26.500 evrov gotovine, ki bi jo kot »dohodek podjetja« morala položiti na račun družbe Esit. Cankova, kot je povedala stečajna upraviteljica, se ne odziva na njene pozive za plačilo ali vsaj za pojasnilo.

Pol ure 80, ura 100 evrov

Sodeč po obtožnici je hudodelska združba dekleta novačila v Ukrajini, jih prepeljala v Slovenijo in večinoma nastanila v Cocktail baru v Medlogu, potem pa zahtevala, da gostom nudijo spolne storitve po vnaprej določenih cenah. Pol ure je stalo 80, ura 100, noč s spolnimi storitvami 300 evrov, koktajl 25, steklenica šampanjca pa 80 evrov. Del denarja, ne pa vsega, so polagali na bančni račun Esita. Maja Cank je dekletom iz polovice zaslužka izplačevala plače, iz katere so morale članom združbe odšteti še nekaj gotovine. Stečajna upraviteljica torej zahteva ta denar, tožilec Aljaž Britvič pa bi ga prek sodišče potem spravil v proračun kot pridobljenega z nezakonito dejavnostjo.