Tožilstvo z zahtevo po preiskavi zoper Mateja Lesjaka

Nekdanjega člana podmladka stranke SDS sumijo pomoči ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.
Fotografija: Avtor fotografij naj bi bil Matej Lesjak. FOTO: Twitter, facebook
Odpri galerijo
Avtor fotografij naj bi bil Matej Lesjak. FOTO: Twitter, facebook

Iz državnega tožilstva v Mariboru so sporočili, da so zoper drugoobtoženega v primeru Štajerska varda – gre za Mateja Lesjaka – vložili zahtevo za preiskavo zaradi pomoči pri ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve Slovenije. Prvoobtoženi v primeru Andrej Šiško je od srede v priporu.

Kriminalisti so pri Mateju Lesjaku, nekdanjemu članu SDM (podmladek SDS), že pred slabima dvema tednoma naredili hišno preiskavo in ga pridržali, a so pozneje pridržanje odpravili. Tedaj so iz pomladka stranke SDS sporočili, da se od takšnega ravnanja distancirajo in da bodo, če se navedbe zoper Lesjaka izkažejo za resnične, tudi ustrezno ukrepali. Poslanec SDS Žan Mahnič je nato v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija prejšnji teden sporočil, da Lesjak ni več član SDM.



Fotografije postroja članov Štajerske varde, ki so z orožjem v rokah nekje v gozdovih pri Apačah strnili svoje vrste, so v javnosti vzbudile kar nekaj nelagodja, postavljati pa so se začela tudi vprašanja o varnosti in učinkovitosti varnostno-obveščevalnih služb.

Nekaj deset zamaskiranih pripadnikov Štajerske varde je vodil Andrej Šiško, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Zagrožena kazen je do pet let zapora. Avtor fotografij in videoposnetkov postroja Šiškove varde pa naj bi bil prav Matej Lesjak.