Trije gasilci umrli v eksploziji zaradi poskusa zavarovalniške goljufije

Lastnik objekta bi tragedijo lahko preprečil, a je zamolčal, da je nastavil timer za eksplozijo plinskih jeklenk.

Objavljeno
09. november 2019 18.28
Posodobljeno
09. november 2019 18.28
Gospodarski objekt sta v noči s ponedeljka na torek uničili dve eksploziji, za gasilce je bila usodna druga. FOTO: AFP
V. U.
V. U.
Zatem ko je včeraj v mestu Alessandria v italijanskem Piemontu potekala pogrebna slovesnost za tremi gasilci, ki so v noči s ponedeljka na torek november izgubili življenje med gašenjem požara v bližnjem kraju Quargnento, italijanski tisk danes poroča, da se je sum, da je bil ogenj v enem izmed tamkajšnjih gospodarskih objektov podtaknjen, potrdil.

Lastnik objekta, ki je zgorel, je priznal poskus zavarovalniške goljufije. To je medijem na današnji tiskovno konferenci izjavil tožilec Enrico Cieri, ki je dodal, da bi lahko lastnik tragedijo preprečil.

»Eden izmed karabinjerjev ga je v noči tragedije obvestil, da so prvi požar skoraj ukrotili, tedaj pa je zamolčal, da je bilo v notranjosti objekta še pet jeklenk, iz katerih je uhajal plin. To je bilo okoli ene zjutraj, za to, da bi se izognili tragediji, je bilo še pol ure časa,« je povedal.

image
FOTO: AFP
Lastnika so aretirali, preiskujejo tudi njegovo ženo. Da je bil požar najverjetneje podtaknjen, so posumili že kmalu, saj so na pogorišču odkrili timer in nekatere druge elemente, ki so kazali na nameren požar.

Ker je lastnik timer napačno uporabil, je prišlo do dveh eksplozij in ne ene, kot je predvidel. Za čas eksplozije je nastavil 1.30 uro, a je do prve, ki je sprožila ogenj in priklicala gasilce, prišlo že okoli polnoči. O načrtovani drugi, usodni, gasilcev ni obvestil.Obtožen bo ubojev, namerne povzročitve nesreče in poškodovanja ljudi. Druga dva gasilca in karabinjer so namreč med posegom utrpeli rane. Da je šlo za poskus zavarovalniške goljufije, je priznal kmalu po pogrebnih slovesnostih za umrlimi gasilce v katedrali v Alessandriji, ki se jih je udeležil tudi italijanski premier Giuseppe Conte.