Tudi na pokopališčih pazite na svojo lastnino

V teh dneh so vlomilci bolj dejavni, poskrbite za svoje osebne predmete.
Fotografija: Vlomilci se bodo prej spravili na hišo, ki je videti prazna. Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Vlomilci se bodo prej spravili na hišo, ki je videti prazna. Fotodokumentacija Dela

Ljubljana – Ponovno je pred nami obdobje krajših dnevov in daljših noči. To je čas, ko se praviloma poveča število vlomov, so povedali na policiji. Na samozaščitne ukrepe ne pozabite tudi ob obisku pokopališč, kjer pazite na svojo lastnino.

»S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate možnosti za izvajanje kaznivih dejanj ter se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil, drzni ropi in podobno,« so poudarili na policiji.

Geslo »Priložnost dela tatu« še vedno velja, vlomilec bo raje izbral stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. »Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje, ki jim olajša vlom, kot so zaboji, lestev, s katero se povzpnejo do oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje in podobno,« so povedali policijski strokovnjaki.
 

Kot da je nekdo vedno doma


Zato pred daljšo odsotnostjo z doma zaklenite vrata in zaprite okna, vklopite alarmno napravo, ključev ne puščajte na »skritih mestih«, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože in podobno. Doma ne puščajte dragocenosti in denarja ter med dopustom raje najemite sef, o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na telefonskem odzivniku, listkih ali družbenih omrežjih ter raje poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma – tako da sosed denimo redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete in podobno. Še bolj zviti lahko namestijo časovna stikala za samodejno prižiganje luči. Med drugim svetujejo, da umaknete z vidnih mest vrednejše predmete ter jih označite in poveste sosedom, kako ste dosegljivi.

Na pokopališča in druge javne kraje, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oziroma jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora, pravijo na policiji. Tarča tatov so tudi parkirani avtomobili na pokopališčih, ki bodo v teh dneh zelo obiskana. »Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih,« so poudarili.