V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi uhajanja plina

Popoldne so v kraju zaprli širše območje, otroci na bližnji osnovni šoli so zaradi varnosti ostali v šoli. Intervencija se zaključuje.
 
Fotografija: FOTO: Gasilsko-reševalna služba Kranj/Facebook
Odpri galerijo
FOTO: Gasilsko-reševalna služba Kranj/Facebook

Pred tednom dni je v Britofu pri Kranju eksplodiral plin, pri čemer so se poškodovali štirje otroci in dva odrasla delavca, evakuirali pa so tudi 76 oseb v petdesetmetrskem obroču okoli nesreče. Vrednost plina v zemljini je po zadnjih meritvah minimalna, predvidoma v sredo pa bodo cesto začeli tudi zasipati. V četrtek nato sledi novo merjenje in v petek sprejem odločitve o odprtju ceste.

Danes je plin uhajal tudi v bližnjih Orehovljah, prav tako v občini Kranj. Kot je nekaj pred 13. uro sporočil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj, so zaradi poškodovane plinske cevi zaprli cesto Britof–Predoslje. Zaprli so širše območje, stekla je evakuacija, otroci na bližnji osnovni šoli so morali zaradi varnosti ostati v razredih.



Policija je nekaj po 14. uri, ob zaključku intervencije, ko je bila nevarnost odpravljena, posredovala nekaj več podrobnosti o dogodku. Plin je uhajal na delovišču, in sicer na napeljavi med delom s strojem. Evakuirani prebivalci se bodo lahko v kratkem začeli vračati na domove. Prav tako bodo v kratkem znova odprli šolo in cesto. Dotok plina so zaprli, napeljavo bodo sanirali. V poškodbi napeljave policija ni zaznala znakov kaznivega dejanja.



Gre za že tretjo evakuacijo zaradi uhajanja plina na Gorenjskem v zadnjem tednu. V naselju Za jezom v Tržiču so zaradi preseženih mejnih vrednosti pri meritvah plina včeraj popoldne evakuirali deset oseb in zaprli cesto. Po zadnjih meritvah plina se vrednost tudi v Tržiču zmanjšuje. Na kraju potekajo dela, evakuirane stanovalce pa bo kontaktiral predstavnik občinske civilne zaščite Domen Turk, ki je prav tako kontaktna oseba za ostale stvari na kraju. Tako v Tržiču kot v Britofu do nadaljnjega velja prepove uporabe odprtega ognja.