Tuja planinka, ki je prijela gada, se počuti dobro

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je v ponedeljek posredovala pri ugrizu kače pri planinski koči na Doliču.
Fotografija: Iz UKC Ljubljana so sporočili, da se tuja planinka dobro počuti. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Iz UKC Ljubljana so sporočili, da se tuja planinka dobro počuti. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tuja planinka je menila, da v Sloveniji ni strupenih kač in je v roke prijela gada, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. V intervenciji, v kateri so pohodnico prepeljali v ljubljanski klinični center, so posredovali bovški gorski reševalci in ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policijskim helikopterjem. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da se pacientka dobro počuti in da njeno življenje ni ogroženo. 



Oboji so v ponedeljek posredovali tudi na planinski poti na Triglav, kjer obnemogel planinec ni mogel nadaljevati poti, niti sestopiti. Planinca so prepeljali v jeseniško bolnišnico, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.


 

Štirje ugrizi kač in trije protistrupi 


Letos so v UKC Ljubljana obravnavali štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum. Lani je Center za klinično toksikologijo in farmakologijo obravnaval 12 primerov, podobno je bilo tudi v prejšnih letih (2017 - 12, 2016 - 10, 2015 - 9).  
 
V Sloveniji živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene - modras, navadni gad in laški gad. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi. A da bi odrasel človek umrl zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev, bi moral imeti že zelo veliko smolo, poudarja zdravnik Damjan Grenc. Njihovi strupi lahko povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi. Kar 25 odstotkov ugrizov, ki jih obravnavajo v centru, je ugrizov v roke. Če vas ugrizne kaža, Grenc svetuje, da jo vsaj slikate, če je ne prepoznate, saj bo obravnava tako lažja. 
 
»V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč. Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni. Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da kače so in da posegamo v njihovo naravno okolje,« je povedal Grenc.
 
Zdravniki v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana obravnavajo tudi ugrize eksotičnih kač (na primer ugriz mokasinke in klopotače na razstavi kač). »Ko kača ugrizne, lahko to zgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo,« je dodal.
 
Ugrizno mesto je treba očistiti. Morebitne ostanke strupa je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika. »Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo, to so dokazano metode, ki ne učinkujejo, ne pomagajo. Strupa kače ne morete dobiti ven iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu,« je zaključil.

Preberite še: