Umor mlade učiteljice znova odprl vprašanje nasilja nad ženskami

Debata se je razvnela že v začetku letošnjega leta, ko so pet moških postavili pred sodišče in jih obtožili skupinskega posilstva 18-letnega dekleta.
Fotografija: Na družbenem omrežju Twitter je že završalo zaradi umora mlade učiteljice. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Na družbenem omrežju Twitter je že završalo zaradi umora mlade učiteljice. FOTO: Marko Feist

Španijo pretresa umor 26-letne učiteljice Laure Luelmo. Njeno truplo so napol golo našli v grmovju pet kilometrov iz El Campilla, kamor se je priselila zaradi nove službe. Iskali so jo pet dni, potem ko so njeno izginotje prijavili starši, saj se jim več dni ni oglasila, pa tudi v službo je ni bilo.

Umor je v Španiji znova razplamtel vprašanje nasilja nad ženskami. Debata se je razvnela že v začetku letošnjega leta, ko so pet moških postavili pred sodišče in jih obtožili skupinskega posilstva 18-letnega dekleta. Napadena je bila julija 2016 med festivalom v Pamploni. Peterico, ki so ji nadeli ime »Volčje krdelo«, je sodišče oprostilo posilstva in jih obsodilo le za spolni napad. Sodnik je namreč presodil, da ženska ni bila napadena, ker ni bilo vključeno nobeno nasilje. 

Odločitev sodišča je - pričakovano - povzročila množične demonstracije po vse državi in znova odprla vprašanje nasilja nad ženskami. Luemovo je iskalo več kot 200 prostovoljcev in uradnih oseb. Preiskovalci so domnevali, da je pred izginotjem šla na sprehod ali tek, saj v hiši niso našli njene športne opreme, telefona in torbice. 

Umor je v Španiji znova razplamtel vprašanje nasilja nad ženskami. FOTO: Dejan Javornik
Umor je v Španiji znova razplamtel vprašanje nasilja nad ženskami. FOTO: Dejan Javornik


Truplo so našli v grmovju blizu kraja, kjer so nazadnje zaznali signal njenega telefona, imelo je znake spolnega nasilja, je poročal El Pais. Prav tako se je napadalcu očitno upirala, na vratih je imela modrice, zato so organi pregona sklepali, da jo je nekdo zadavil, nato pa udaril po glavi.

Policija je v povezavi z umorom danes aretirala 50-letnega Bernarda Montoyo, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi umora. Leta 1995 je umoril 82-letno starko, ki bi pričala proti njemu zaradi ropa. Osumljenec je živel v stavbi nasproti Luelmove, iz zapora je prišel letos. Tudi njegov brat dvojček Luciano Montoya, ki so ga policisti najprej sumili povezave z Luelmovo, je v zaporu. Leta 2000 je ubil 35-letno žensko, prisodili so mu 15 let zaporne kazni. 



Na družbenem omrežju Twitter je že završalo zaradi umora mlade učiteljice. Številni so delili vest o njeni smrti s ključnico »Vsi smo Laura« (#LauraSomosTodos). Bila je glasna zagovornica pravic žensk, 8. marca letos je na Twitterju zapisala: Ti sam si lastna priložnost. Leta 2015 pa je zapisala: »Učijo nas, naj ne gremo same v skrite temne kotičke, namesto da bi pošasti učili, kako naj ne bodo pošasti. TO je problem.«

V šolah po Španiji so se z minuto molka poklonili umorjeni učiteljici, na nekaterih so celo organizirali proteste v podporo žensk. Lani je špansko sodišče prejelo več kot 166.000 prijav spolnega nasilja na ženskami, kar je 16,4 odstotka več kot leto pred tem.

Španska ministrica za enake možnosti, ki je hkrati tudi namestnica premierja, Carmen Calvo, je ob umoru mlade Luelmove dejala: »Ženske v naši družbi morajo za svobodo in varnost plačati zelo visoko ceno.«