Umrl je Ivan Oman

V 90. letu starosti je sinoči umrl soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman.
Fotografija: Oman, oče sedmih otrok, bi 10. septembra dopolnil 90 let. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Oman, oče sedmih otrok, bi 10. septembra dopolnil 90 let. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Članom SLS, prijateljem in vsem, ki ste ga spoštovali, sporočamo žalostno vest, da je sinoči umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša,« so zapisali v stranki SLS.

Ivan Oman se je rodil 10. septembra 1929 v kmečki družini v Zmincu. Po končani osnovni šoli je delal na očetovi kmetiji, po letu 1968 je postal občinski odbornik, ob uvedbi delegatskega sistema leta 1974 pa je s položaja odstopil. V 70. letih prejšnjega stoletja je organiziral kmečka društva, do začetka procesa osamosvajanja pa je bil predsednik Kmetijske zadruge Škofja Loka in predsednik krajevne skupnosti Zminec.

Bil je eden izmed pobudnikov in ustanoviteljev Slovenske kmečke zveze (SKZ). Ustanovljena je bila 12. maja 1988 na javni kmečki tribuni z naslovom »Ali mora kmet res le ubogati?« v dvorani ljubljanskega hotela Union. Na ustanovnem zboru, ki se ga je udeležilo okoli 1500 ljudi, je bil Oman izvoljen za predsednika SKZ-ja. Vodenje stranke je spomladi 1992 predal Marjanu Podobniku, ki stranko po letih premora znova vodi tudi danes. 

Ivan Oman in Marjan Podobnik na kongresu stranke SLS septembra lani. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ivan Oman in Marjan Podobnik na kongresu stranke SLS septembra lani. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Leta 1990, na prvih demokratičnih volitvah, je bi izvoljen za člana predsedstva Republike Slovenije. Bil je edini član predsedstva, ki je podprl ustanovitev Slovenske vojske in ni podpisal deklaracije za mir. Ker je želel, da bi se SKZ, ki se je medtem preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, združila s SKD, je pred volitvami leta 1992 pristopil k SKD ter kandidiral na njihovi listi, na kateri je bil tudi izvoljen za poslanca v državnem zboru. Po izteku poslanskega mandata pa se je poslovil od aktivne politike.

Oman je bil tudi prvi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), nato pa njegov častni predsednik. Leta 1996 mu je bilo podeljeno državno odlikovanje zlati častni znak svobode RS za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Ob 25. obletnici plebiscita je decembra 2015 dejal, da smo Slovenci ob osamosvojitvi pričakovali, da bo samostojna država nova Švica, »v resnici pa smo sedaj daleč od tega, dejansko pravo nasprotje pričakovanega«. Najbrž pa je najslabše to, da smo državljani postali politično apatični, je še dodal.

Proslava ob Dnevu državnosti na Kongresnem trgu 24. junija lani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Proslava ob Dnevu državnosti na Kongresnem trgu 24. junija lani. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije


Predsednik republike Borut Pahor je ob smrti Ivana Omana zapisal, da »danes žaluje ves slovenski svet«. Izpostavil je, da je bil Oman »ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, eden očetov naše države«. »Hvaležni smo usodi, da nam je v prelomnih časih naše zgodovine dala modrega in odločnega ljudskega voditelja odprtega in mehkega srca,« je še zapisal Pahor.

»Slovenija je izgubila modrega in preudarnega človeka,« je ob smrti Omana na Twitterju zapisal predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan. Ob smrti staroste SLS so iskreno in globoko sožalje družini, svojcem in prijateljem ter vodstvu stranke SLS izrekli tudi v SD. »Njegova prizadevanja za samostojno državo in povezovalno delovanje bodo ostala in kot taka zapisana v zgodovino Slovenije,« so še zapisali.

V stranki SDS so zapisali, da se je poslovil »starosta slovenske politične pomladi, ki je znal s svojo jasno in kritično mislijo odločno izpostavljati smer, v katero bi moral iti slovenski narod, če bi želel doživeti blagostanje. Naj mu bo lahka slovenska zemlja!« Prvak stranke Janez Janša pa je zapisal, da se je poslovil pogumen Slovenec.

»Poslovil se je velik domoljub, ustanovitelj tedanje Kmečke zveze, Ivan Oman, ki je aktivno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije in vanjo tudi ves čas verjel. Vedno se ga bomo spominjali in mu bomo hvaležni,« je ob Omanovi smrti na zapisal predsednik vlade Marjan Šarec.

Proslava ob 50. obletnici kmečke zveze. Na sliki Matej Tonin, Ivan Oman in Janez Podobnik. FOTO: Roman Šipić/Delo
Proslava ob 50. obletnici kmečke zveze. Na sliki Matej Tonin, Ivan Oman in Janez Podobnik. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

»Odšel je pokončen mož in velik Slovenec«


Na smrt Omana se je odzval tudi prvi predsednik RS Milan Kučan. Med drugim je zapisal, da je Oman kot človek dialoga prispeval, da je predsedstvo nekdanje Republike Slovenije enotno sprejemalo odločitve, pomembne za uspeh prizadevanj v procesu ustanavljanja samostojne države. »Ponosen sem na čase sodelovanja z njim,« je za STA še dodal Kučan.

Evropski poslanec Franc Bogovič se je Omanu zahvalil za modrost in predano delo za slovenskega kmeta in slovenski narod. »Vedno ste bili svetel vzor, kako mora ravnati oče, borec za pravice malega človeka ali pa državnik, ki skrbi za svoj narod. Iskreno sožalje in iskrena hvala vsem vašim najdražjim za vso podporo,« je zapisal na Twitterju. 

Profesor, informatik in nekdanji minister SDS Žiga Turk, ki se je na listi NSi potegoval za evropskega poslanca, pa je zapisal, da je odšel pokončen mož in velik Slovenec. »Pogrešal bom njegovo modro in trezno besedo. Hvala mu za vse, kar je naredil za slovensko državo in slovensko demokracijo. Bog mu poplačaj,« je še dodal Turk, ki je o Omanu pred leti zapisal: »Ivan Oman je morda edini slovenski osamosvojitelj in demokrat, ki uživa spoštovanje celotnega političnega in ideološkega prostora v Sloveniji. Zraven je bil v epskih časih rušenja slovenskega berlinskega zidu in osamosvajanja - kot predsednik prve demokratične stranke in kot član predsedstva Republike. Po tem, ko je ustvarjanje zgodovine prešlo v umazano politično preigravanje, se je Oman vrnil na svoje posestvo, zato je ostal živa legenda.«

Ivan Oman in Ljubljanski nadškof Stanislav Zore na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ivan Oman in Ljubljanski nadškof Stanislav Zore na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo