Upokojenka umora svoje matere ne prizna

Upokojenka, 63-letna Ivica Kalšek, naj bi 88-letno mater zadavila in poklicala na pomoč.
Fotografija: Ivica Kalšek je od tragedije v priporu. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ivica Kalšek je od tragedije v priporu. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – V solzah je 63-letna Ivica Kalšek dočakala včerajšnji predobravnavni narok na mariborskem sodišču. Upokojenki sodijo zaradi očitkov, da je v začetku letošnjega marca v Ošlju nad Slovensko Bistrico umorila svojo 88-letno mater Ivanko Dovnik. Nekdanjo zobozdravstveno asistentko so na sodišče pripeljali iz celjskega zapora, kjer je od tragedije.

»Po tem, ko jo je dvakrat udarila s polenom, ji je povzročila motnjo zavesti in stanje, v katerem se oškodovanka ni mogla upirati. Nato jo je s trakom predpasnika začela daviti,« je iz obtožnice bral okrožni državni tožilec Niko Pušnik. Zaradi davljenja naj bi se 88-letni ženici prelomila hrustanca, jezik pa je zdrsnil navzgor in popolnoma zaprl vse dihalne poti. Ivanka Dovnik se je zadušila.

»Ne priznam,« je na vprašanje sodnika Danila Obersnela, ali prizna, dejala obtožena Ivica Kalšek. In s tem potrdila ravnanje zagovornika, odvetnika Aleša Kolška, ki se z tožilstvom ni želel niti pogajati o morebitnem priznanju krivde. Verjetno je k temu doprineslo tudi dejstvo, da je tožilstvo med preiskave zaostrilo obtožbo. Če so policisti Ivico Kalšek ovadili zaradi uboja, pa si je tožilstvo po koncu preiskave premislilo in na sodišče vložilo obtožnico zaradi umora. Razlika je predvsem v višini zagrožene kazni. Namesto pet let po sedanji kvalifikaciji upokojenki grozi najmanj petnajst let zapora.

Zagovornik Aleš Kolšek je predlagal neposredno zaslišanje večine predlaganih prič. Poleg tega pa tudi rekonstrukcijo dogodka. Sodišču je predlagal, da pridobi originalni posnetek telefonskega klica Ivice Kalšek na interventno številko 112. Izvedeli smo, da je Ivica Kalšek zatem, ko je poklicala na pomoč reševalce, mater tudi oživljala.

Kaže, da bo obramba izpostavljala predvsem to, da naj bi Ivanka Dovnik svojo hčerko tistega dne močno razjarila in užalila. Med drugim naj bi Ivanka svojo hčerko krivila, da je ona kriva za smrt Ivičinega brata Stanka, ki si je le kakšnih 14 dni pred to tragedijo vzel življenje. Prav to pa naj bi bil povod, da naj bi Ivica Kalšek povsem izgubila nadzor in razsodnost. Takšen je tudi njen zagovor in zgodba, ki jo je povedala reševalcem, ko je tragičnega jutra klicala na interventno številko.


Tragedija pred tragedijo

I
vanka Dovnik je imela troje otrok. Dve hčerki (med njimi tudi Ivica) sta se odselili od doma, medtem ko je mati živela skupaj s sinom Stankom. Toda Ivica je skrbela za mater, jo vodila k zdravniku. Še dan pred tragedijo so ju očividci videli v bistriškem zdravstvenem domu, a ker je bila ura že pozna in vrata lekarne že zaprta, je Ivica mami obljubila, da ji zdravila prinese naslednjega jutra. Takrat se je vnel usodni prepir.

»To ne more biti res,« so nam takoj po tragediji trdili domačini, ko smo obiskali njihovo majhno vasico na Pohorju. In nadaljevali: »Ivica je bila medicinska sestra pri več zobozdravnikih v Slovenski Bistrici. To je zagotovo pomota.« A ni bila, saj so policisti zbrali dovolj dokazov, da naj bi bila za materino smrt kriva prav njena hčerka, ki je pred tem vzorno in skrbno skrbela zanjo.

Tragedija pred tragedijo pa se je v družini zgodila torej že pred tem. Njegova mama naj bi neke noči, ko se je sin Stanko pripeljal domov, bedela. Ker je bila v skrbeh za sina, ki je sicer prebival v hiši, nedaleč od stare domačije Dovnikovih, naj bi šla pogledat, kaj se dogaja z njim. Sprva naj bi Stanka celo pokrila z odejo, saj je menila, da se je utrujen pripeljal domov in zaspal v avtomobilu. Toda ko je zjutraj pod dnevno svetlobo pogledala v avtomobil, je videla, da je mrtev.