V Istri izsiljevali Slovence ter nudili pomoč za legalizacijo objektov

Puljska policija poziva vse, ki so bili v stiku s temi osebami, naj jih o tem takoj obvestijo. 
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Policijska uprava (PU) Istarska (Pula) poziva vse, ki so jim na Hrvaškem ponudili pomoč za legalizacijo objektov na območju Kavrana ali so od njih poskušali pridobiti denar za to, naj podatke čim prej sporočijo hrvaški policiji, ki zadevo intenzivno preiskuje, je danes sporočila Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostjo koprske policije. 



Na spletni strani PU Istarska so sicer že sinoči objavili vse podatke o konkretni zadevi ter kontaktne številke. Pojasnili so, da puljska policija išče osumljence, ki so poskušali izsiliti neobstoječi dolg, nekaj denarja pa so tudi dejansko dobili. Osumljena 66-letnik in 22-letnik sta po doslej zbranih informacijah domnevno storila štiri kazniva dejanja izsiljevanja. Starejši moški je osumljen še enega kaznivega dejanja goljufije, pri kaznivih dejanjih pa jima je menda pomagala 46-letnica. Spletni portal Glas Istre sicer poroča, da naj bi bil 66-letni osumljenec Nijaz Čaušević Medo, »strah in trepet Kavrana«, mlajši osumljenec pa menda njegov sin. 

​Osumljenca sta se najmanj dvema slovenskim državljanoma predstavila kot uradne osebe, ki lahko pomagata pri legalizaciji objektov na območju Kavrana. Od 34-letnega slovenskega državljana so v prvih šestih mesecih leta 2018 terjali več tisoč kun, nato so mu priskrbeli ponarejeno sodno odločbo o legalizaciji. Na koncu lanskega leta pa so od drugega, 58-letnega slovenskega državljana prav tako zahtevali več tisoč kun, da bi se lahko izognil porušenju nezakonito postavljenega objekta. 

Če menite, da ste bili žrtev storilcev, se javite puljski policiji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Če menite, da ste bili žrtev storilcev, se javite puljski policiji. FOTO: Blaž Samec/Delo


»Če ste bili žrtev osebe, ki vam je pomagala pri legalizaciji objekta na območju Kavrana ali je poskušala z grožnjami s smrtjo, telesnimi poškodbami ali zasegom premoženja od vas izsiliti denar, se javite na zgornje kontakte, da bodo lahko policisti izvedli preiskavo in izvedli ustrezne ukrepe,« so še sporočili s PP Pulj.

​Osumljenca so 10. januarja pripeljali pred puljsko policijo ter ju pridržali v istrskem zaporu, proti 46-letnici pa so podali kazensko ovadbo. Ker obstaja sum, da so storilci na podoben način oškodovali več hrvaških in slovenskih državljanov, zdaj istrska policija poziva vse morebitne oškodovance, naj se javijo na Policijsko postajo (PP) Pulj, bodisi naj pokličejo na telefonsko številko +385 52 532 628 bodisi pišejo na elektronski naslov pp.pula@mup.hr.

​V nadaljevanju na puljski policiji dodajajo,​ da sta moška poleg tega osumljena, da sta od novembra lani do 8. januarja po telefonu grozila 68-letniku ter od njega terjala denar za neobstoječi dolg. Od žrtve sta terjala več tisoč kun ter mu grozila s fizičnim nasiljem in odvzemom njegovega premoženja. 68-letnik je starejšemu osumljencu med bivanjem v tujini v varstvo predal psa, 66-letnik pa ga je pri tem izkoristil ter mu lagal, da je pes bolan in da potrebuje operacijo. Za operacijo je od lastnika psa terjal več tisoč kun in ta mu jih je tudi nakazal, pojasnjujejo na puljski policiji.