V Kopru zasežen heroin, vreden od 30 do 50 milijonov evrov

Dva osumljenca pri tihotapljenju 300 kilogramov heroina skozi koprsko pristanišče sta v priporu, dva pa sta še na begu.

Objavljeno
23. maj 2019 13.15
Posodobljeno
23. maj 2019 15.32
Zabojnik, v katerem so bile skrite vreče s heroinom. FOTO: PU Koper
302 kilograma heroina, štirje osumljenci, šest hišnih preiskav in sto policistov, ki je primer preiskovalo, je ob zaključku enoletne policijske preiskave, ob enem največjih zasegov drog v Sloveniji v zadnjih letih, številke strnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič. Dva izmed osumljenih, oba 31-letna državljana Slovenije, so včeraj privedli pred koprskega preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor. Druga dva osumljena, 41-letni Sirec, sicer tudi slovenski državljan in lastnik podjetja z območja Ljubljane, ki je naročilo tovor, in 37-letni Slovenec sta še na begu. Po policijski oceni bi bilo zaseženih dobrih 300 kilogramov heroina, ki je zelo čist (57-odstotno, kar je visoka stopnja), na nelegalnem trgu lahko vrednih od 30 do 50 milijonov evrov.

Po pojasnilih namestnika direktorice koprskega davčnega urada Nedjana Jermana je pošiljka z drogo, skrita med vrečami lepila za keramiko, prišla iz Irana, od koder je izplula proti Turčiji in od tam v Koper. Cariniki so posumili, da nekaj ni v redu s tovorom, ki so ga skenirali. Izkazalo se je, da je zabojnik prekrit z jedko snovjo, kar je onemogočalo zaznavo droge službenemu psu. Ob podrobnem pregledu so med 800 vrečami lepila vendarle odkrili 25 vreč s heroinom. Drogo so zasegli policisti, kontejner z lepilom je potoval naprej do naročnika, vzporedno pa je stekla tudi policijska preiskava.

Kot smo že poročali, naj bi bilo lepilo namenjeno podjetju za prodaje keramike in sanitarne opreme Sarai z Lavrice pri Ljubljani, njegov lastnik je Aleksander Vettorazi (menda se je ob prihodu v Slovenijo imenoval Ahmed Elsayed), in je, kot prej omenjeno, domnevno na begu.

Predstavnik davčnega urada je kot zanimivost navedel, da je v Luko Koper že pred mesecem dni priplul tovor istega iranskega pošiljatelja, a cariniki tedaj niso odkrili nič spornega. Dogaja se sicer, da pri načrtih za tako veliko količino pretihotapljene droge storilci pot najprej testirajo z običajnim blagom. Heroina med lepilom za keramiko tudi niso odkrili prvič, tako je bilo tudi v primeru zajetja 70 kilogramov težke pošiljke v Kopru pred 11 leti. Največji zabeležen zaseg heroina se je v koprskem pristanišču zgodil leta 2000, ko so prestregli 360 kilogramov težko pošiljko, pri čemer so se menda storilci, kljub prijetju, izmuznili obsodbi.

Policisti so v nadaljnjih hišnih preiskavah na šestih naslovih po Sloveniji, ki so povezani z osumljenimi, zasegli še pol kilograma hašiša, 1,2 kilograma heroina, en kilogram konoplje, kilogram kokaina in 300 ampul prepovedanih snovi v skupni vrednosti okoli 70.000 evrov. Poleg tega so zasegli še pištolo tipa beretta, dva kilograma substanc za večanje volumna prepovedani drogi in stiskalnico za pakiranje drog.