V ljubljanskem vrtcu surovo ravnali z otroki: malčku tesno povili glavo in nanj položili vzmetnico

Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, vrtec je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca.
Fotografija: Zavod Kengurujčki, kjer naj bi surovo ravnali z otroki. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Zavod Kengurujčki, kjer naj bi surovo ravnali z otroki. FOTO: Delo

V ljubljanskem zasebnem zavodu Kengurujčki na Vrhovcih naj bi surovo in skrajno neprimerno ravnali z otroki, poroča MMC RTV Slovenija. Na posnetkih, ki so jih pridobili v uredništvu nacionalnega medija, je jasno razvidno srhljivo početje, ki naj bi ga izvajala lastnica zavoda.



Otroke, stare od 11 mesecev do štirih let, so v vrtcu, da se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Srhljivi prizori razkrivajo, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico.

Otroke naj bi tudi prisilno hranili, če so otroci hrano izpljuvali, so jim jo tlačili nazaj v usta. Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, vrtec je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca. Starši iz razumljivih razlogov želijo ostati anonimni.

Po podatkih, dostopnih na Ajpesu, je zavod Kengurujčki opisan kot zavod za spodbujanje kreativne vzgoje. FOTO: Delo
Po podatkih, dostopnih na Ajpesu, je zavod Kengurujčki opisan kot zavod za spodbujanje kreativne vzgoje. FOTO: Delo


Kot je vzgojiteljica, ki je v zavodu delala približno tri tedne, še povedala za televizijo, je opozarjala na nepravilnosti že prvi teden svojega dela, ker to ni zaleglo, pa je začela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.

»Moja hčerka, 11-mesečna deklica, je na tem najbolj srhljivem posnetku, kjer je zvezana z rjuho, tudi čez glavo, položena v posteljico in čez njo je bil dan jogi. Jaz zares ne morem še verjeti, da se je to zgodilo. Ne morem spati, odkar sem izvedela za te zlorabe. Upam, res upam, da ta zgodba ne bo pustila nobenih posledic,« je povedala ena od mamic.

Otroke naj bi tudi prisilno hranili. FOTO: Shutterstock
Otroke naj bi tudi prisilno hranili. FOTO: Shutterstock


Najemali le vzgojiteljice z s. p. 


Spletna stran zavoda medtem ne deluje, prav tako ne njihov facebook profil. Aleš Vrečar, ki ga iskalnik ponudi kot kontakt za zasebno varstvo Kengurujčki, je za Delo dejal, da on o kakršnikoli uradni policijski preiskavi ne ve (še) nič in da jih (v zavodu) doslej niso obiskali še nobeni organi pregona.

»Jaz sem gospe, ki je vodja zavoda zasebno varstvo Kengurujčki, zgolj oddajal prostor. Ona je pred tremi tedni najela vzgojiteljico, ki naj bi surovo ravnala z otroki. O tem, ali je res, bodo odločale pristojne inštitucije,« je povedal Vrečar. Dodal je še, da je vodja zavoda vzgojiteljice najemala prek pogodb za samostojne podjetnike.

Je pa lani na portal med.over.net sam objavil oglas, v katerem išče vzgojiteljico predšolskih otrok. »Novo sodelavko iščemo izključno na način, da sodeluje z zavodom prek lastnega s. p. in ima pridobljeno ustrezno izobrazbo ter kvalifikacijo,« je zapisal. 

Lastnica zavoda sploh ni imela dovoljenja za varstvo otrok, pač pa naj bi skrbela le za gospodinjska opravila, saj za varstvo in nego otrok nima ustrezne izobrazbe niti odprtega samostojnega podjetništva. Obtožbe in očitke, tudi po besedah Aleša Vrečarja, zavrača kot neresnične, pred javnostjo pa se ne želi izpostavljati. 

Zasebni zavod Kengurujčki. FOTO: Delo
Zasebni zavod Kengurujčki. FOTO: Delo


Po podatkih, dostopnih na Ajpesu, je zavod Kengurujčki opisan kot zavod za spodbujanje kreativne vzgoje, celostnega razvoja otrok ter otroškega varstva s sedežem na Igu. V sodni register so ga vpisali leta 2009. Kot družbenik je navedena Branimira Vrečar, kot oseba, pooblaščena za zastopanje, pa Gregor Vrečar, ki naj bi bil po Ajpesu tudi lastnik subjekta.

Na Policijski upravi Ljubljana so za Delo potrdili, da so v preteklem tednu prejeli prijavo o nepravilnostih v enem od vzgojnih zavodov na območju Ljubljane in da zadevo že preiskujejo. Prav tako so o tem obvestili druge pristojne inštitucije. 

Kako se bo razpletla srhljiva novica o grdem ravnanju z otroki? FOTO: Getty Images/istockphoto
Kako se bo razpletla srhljiva novica o grdem ravnanju z otroki? FOTO: Getty Images/istockphoto


Zavod Kengurujčki ni vrtec, opozarjajo na ministrstvu


Vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar je za nacionalno televizijo pojasnila, da so šli inšpektorji še isti dan, ko so bili z zadevo seznanjeni, na kraj dogodka in zadevo obravnavajo prednostno.

Opozorila je še, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Po njeni oceni je izvajalec varstva zavajal starše in »kršil lepo število predpisov«, ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. Dodala je še, da pred tem dogodkom prijav v zvezi s tem zavodom niso dobili.

Na ministrstvu so pojasnili, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Tudi oni so opozorili, da ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). »V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov,« so dodali.

Na ministrstvu so danes na spletni strani starše sicer opozorili, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije. 

»Vsak vrtec in izvajalec varstva otrok (varuh) lahko opravlja dejavnost le, če je vpisan v razvid ali register pri ministrstvu. Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati,  lahko najdete na spletni strani ministrstva.«

»Dokler omenjeni postopek še ni končan, zaradi občutljivosti zadeve in spoštovanja integritete otrok ne smemo in ne moremo komentirati omenjene zadeve,« so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.