Policija ugotavlja, ali je bil napad povezan z njenim delom

Policija dogodek obravnava kot poskus umora in prosi morebitne očividce za kakršne koli informacije. 

Objavljeno
16. junij 2019 10.50
Posodobljeno
16. junij 2019 21.16
Izjava PU Maribor v primeru poskusa umora sodnice Daniele Ružič FOTO: Tadej Regent
A. I., S. S.
A. I., S. S.
S Policijske uprave (PU) Maribor so sporočili, da je danes zjutraj okoli 1.15 na območju Maribora nekdo napadel in hudo telesno poškodoval sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru Danielo Ružič.

Na kraj so takoj odšli reševalci in policisti, poškodovani so nudili medicinsko pomoč in jo z vozilom nujne medicinske pomoči odpeljali v UKC Maribor. Policisti so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj, je sporočil Bojan Kitel s PU Maribor. 

Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja kaznivega dejanja poskusa umora skupaj z mariborskimi kriminalisti, ki izvajajo obsežne aktivnosti v okviru intenzivne kriminalistične preiskave. 

image
Andrej Kolbl FOTO: Tadej Regent


Andrej Kolbl, ki vodi Sektor kriminalistične policije PU Maribor, je v izjavi za javnost poudaril, da policija »zelo resno obravnava napad«. O motivu še ne more govoriti, poteka pa preiskava v smeri, ali je motiv povezan z njenim delom ali njenim zasebnim življenjem. Za zdaj še ni jasno, ali je bil storilec eden ali jih je bilo več. 

Stanje sodnice naj bi bilo nekaj časa kritično; zdaj pa je po besedah Kolbla stabilno in ni v smrtni nevarnosti. Poškodovana je bila s »predmetom«, kakšnim, Kolbl zaradi interesa preiskave ni želel povedati. Gre za sodnico Ružičevo, kar so potrdili tudi v Slovenskem sodniškem društvu. Na sodniško mesto okrajne sodnice v Mariboru je bila imenovana 20. decembra leta 2005. 48-letnico, ki dela na gospodarskem oddelku, naj bi neznanci pričakali pred njeno hišo v Pekrah v okolici Maribora. 

image
Ulica Jelenčevih v Pekrah pri Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo


Policija prosi za pomoč morebitne očividce


Policisti pozivajo vsi, ki bi imeli kakšne informacije ali karkoli vedeli o tem napadu, da pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Več informacij bodo lahko sporočili v nadaljevanju.


Daniela Ružič je v preteklosti sodila v nekaterih bolj odmevnih primerih, med drugim tudi v  tožbi občine Duplek, ki je od avstrijske družbe Verbund zaradi škode v poplavah Drave leta 2012 zahtevala odškodnino. Pa tudi v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND.

image
Policija prosi za pomoč moerbitne očividce. FOTO: Aleš Andlovič


Kot kažejo podatki Okrožnega sodišča v Mariboru oziroma razpored tamkajšnjih obravnav, je imela sodnica naslednjo razpravo razpisano za torek, 18. junija. 

Odmevni napadi na sodnike

Od enega najbolj odmevnih napadov na sodnike doslej bo septembra minilo 23 let. 24. septembra leta 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom. Danijela Jezernika, ki je bombo nastavil po naročilu zdaj že pokojnega Maksimiljana Vollmeierja zaradi maščevanja sodniku, so leta 1997 pravnomočno obsodili na 12 let zapora. 

Novembra leta 2009 pa je pred stanovanjsko hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Kajuhovi ulici v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od dveh sodničinih mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom. Med odmevnejšimi primeri, ki jih je obravnavala Katarina Turk Lukan, je med drugim pravnomočna obsodba v primeru Global. 

Nekdanji sodnik novomeškega okrožnega sodišča Anton Panjan, ki je danes predsednik Višjega sodišča v Ljubljani, je bil tarča napada 23. aprila 2002. Ob 20.50 je pri njem doma v Črnomlju pozvonil 37-letni Igor Šerbec, ta je sodniku očital, da je kriv za propad njegovega podjetja. Odprla mu je Panjanova hči in poklicala očeta. Ko se je zadnji pojavil na vratih dnevne sobe, mu je obiskovalec z razdalje dobrega metra iz malokalibrske pištole ustrelil pod noge. Potem je vstopil in sodniku pred njegovo hčerjo zagrozil, da ga bo naslednjič ubil. Po kakšnih dveh minutah je zapustil stanovanje ter se nekaj ur pozneje pustil mirno prijeti na svojem domu.