V primerih domnevnega ogrožanja otrok tudi nepreverjene informacije

Jeseniški policisti so obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij otrokoma, a v obeh primerih ogroženosti otrok niso ugotovili.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Jeseniški policisti so v zadnjih nekaj dneh obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij dvema otrokoma, a v nobenem od teh primerov ogroženosti otrok niso ugotovili. Dogodka sicer nista povezana, razen da je v obeh primerih govor o vozilih bele barve.

Kot je sporočil Bojan Kos iz Policijske uprave Kranj, so prvi primer obravnavali v soboto zvečer v Podkočni, kjer se je menda voznik belega kombija zaustavil pri otroku, ki je čepel za ograjo, in proti njemu iztegnil dlan z bonbonom. Menda ni rekel nič, otrok se je neznanca prestrašil in pobegnil.

Drugi primer pa se je domnevno zgodil včeraj zjutraj na poti drugega otroka v šolo. Na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah se je pri otroku ustavil bel osebni avtomobil velikosti renault megana ali VW tourana. Neznanec je menda otroka vabil, naj gre z njim. Otrok je stekel v bližnjo šolo, v tem primeru pa so menda starši otroku le dan prej razlagali o belem vozilu in ugrabitvah otrok.


 

Nasveti otrokom naj bodo objektivni


O obeh omenjenih prijavah jeseniški policisti sicer še zbirajo obvestila, a kot dodajajo, se v takih primerih običajno začnejo širiti tudi nepreverjene informacije in govorice, ki pri otrocih povzročajo občutek ogroženosti. Odraslim, ki lahko največ naredijo za pravo informiranost otrok, svetujejo rahlo zadržanost do govoric in občutek za realnost. Nasveti otrokom naj bodo objektivni in naj ne povzročajo dodatnega strahu, ker ni vsak pristop neznanca nujno sumljiv ali nevaren.

»Pred tema dogodkoma je bil zadnji primer vabljenja obravnavan že pred dlje časa. Statistike o številu takih primerov nimamo, gre pa za posamezne primere,« je še zapisal Kos.