V Spuhlji ena oseba mrtva in ena poškodovana

Dogodek se je zgodil v zasebnem prostoru, zato drugi ljudje niso bili ogroženi.
Fotografija: Policisti so kraj dogodka zavarovali in omejili gibanje. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Policisti so kraj dogodka zavarovali in omejili gibanje. FOTO: Tadej Regent/Delo

Družinska tragedija je danes pretresla Spuhljo, majhen kraj nedaleč od najstarejšega slovenskega mesta. Policija je sporočila, da obravnavajo kaznivo dejanje umora in poskus samomora. Neuradno smo izvedeli, da naj bi hčerka našla starša ležati v mlaki krvi. Medtem ko mami niso mogli pomagati, pa so moškega s hudimi ranami odpeljali na zdravljenje v ptujsko bolnišnico, a ni več v smrtni nevarnosti. Policija je obvestilo prejela ob 8.50 zjutraj, na kraj dogodka pa so takoj odšli policisti in reševalci, ki so eni osebi nudili prvo pomoč.

Medtem ko policija nadaljuje s preiskavo in zato več podrobnosti Bojan Kitel iz mariborske policijske uprave ni hotel razkriti, smo izvedeli, da je že odraslo hčerko pokojnice in poškodovanega nekaj po osmi uri presenetil klic na mobilni telefon.

Voznik tovornjaka, ki je uspešni podjetniški družini Podplatnik v Spuhlji pripeljal sveče, je s svojim tovornim avtomobilom stal pred zaprto ograjo. Ker se nihče ni oglašal ne na telefonske klice ne na zvonjenje, je poklical hčerko. Ta je odklenila vhodna vrata domače hiše v Spuhlji 48 in odkrila tragedijo.

Zakonca sta negibno ležala na tleh. Poklicala je policiste in reševalce. Ti so kmalu prepoznali, da je ženska umrla nasilne smrti in na pomoč poklicali kriminaliste ter forenzike. »V tej družini smo že intervenirali. Kdaj? Ko bomo zadevo raziskali, bomo pojasnili tudi druge okoliščine. To ni edina okoliščina, ki vpliva na uspešno preiskavo primera. Več okoliščin je, ki jih je treba ovreči, preveriti ali potrditi,« je dejal Kitel.


Prepirala sta se tudi zaradi premoženja


Da so bili možje postave predvsem v zadnjih mesecih redni gostje pri družini, so potrdili tudi sosedje: »Policisti so morali posredovati najmanj enkrat na teden. A samo z izstavljanjem plačilnih nalogov se zadeva ne da rešiti.«

Da je 58-letnik vzdignil roko nad svojo leto dni mlajšo ženo, je za sosede neopravičljivo. Ti so sicer vedeli za njune spore. »Ne morem reči nič slabega ne čez enega ne čez drugega. Javna tajna je bila, da sta se ločevala.« Neuradno smo izvedeli, da je bila prav ločitev najbrž motiv za družinsko tragedijo, pred nekaj tedni naj bi jo vložila pokojnica. »Prvič se je odselila pred štirimi leti. A se je vrnila v Spuhljo. Tokrat je bila odločena, da odide. Saj bi verjetno odšla že prej, a ni imela kam,« so nam še pojasnili sosedje.

Poznavalci razmer v hiši sumijo, da je mož bodisi dan pred tragedijo ali nekaj dni pred tem v roke dobil papirje z ženino zahtevo za ločitev. Prav tako naj bi ona na sodišče poleg predloga za razvezo vložila tudi zahtevo za začasno zavarovanje premoženja, ki je bilo skupno, a v zemljiški knjigi vpisano na moževo ime. Kdaj točno naj bi z ostrim predmetom zabodel svojo ženo, bodo ugotovili forenziki, a vse kaže, da se je tragedija zgodila ponoči ali zgodaj zjutraj. »Še včeraj sem se z umrlo pogovarjala po telefonu in ni dajala vtisa, kot bi bilo kaj posebej narobe,« nam je zaskrbljeno dejala užaloščena soseda.

Policisti so bili zelo skrivnostni okrog razčiščevanja podrobnosti družinske tragedije. Tako so molčali tudi o orožju, s katerim naj bi 58-letnik umoril svojo ženo. Zato pa so preiskovalci razkrili, da storilec, ki si je po umoru žene poskušal vzeti življenje, ni več v smrtni nevarnosti.

Zakonca sta bila znana tako v Spuhlji kot na Ptuju. Ona je imela že vrsto let vrtnarijo in prodajalno ob starem ptujskem pokopališču, medtem ko se je on v zadnjih letih ukvarjal z dobavljanjem in postavljanjem rastlinjakov in panelnih ograj. »Njemu posel ni cvetel,« nam je pojasnil sosed.