V Srednji Dalmaciji divja požar

Zaprta je jadranska magistrala; ogenj se je približal hišam, trenutno pa je najhuje pri kraju Mimica, kjer je prekinjena oskrba z električno energijo.

Objavljeno
11. avgust 2018 16.53
Posodobljeno
11. avgust 2018 19.06
Požar. FOTO: Petra Potočnik
STA
STA
Blizu kraja Lokva Rogoznica nedaleč od Omiša v Srednji Dalmaciji je danes okoli 14. ure izbruhnil požar. Po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr gori neposredno nad jadransko magistralo, ki je zaradi požara zaprta.

Ogenj se je približal hišam, trenutno pa je najhuje pri kraju Mimica, kjer je prekinjena oskrba z električno energijo.

image
FOTO: Petra Potočnik


Kot je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal poveljnik gasilcev v splitsko-dalmatinski županiji, gori okoli 50 hektarjev površin, predvsem borov gozd in sredozemsko rastje. Gasilci so po njegovih besedah požar že omejili in pričakujejo, da ga bodo do večera spravili pod nadzor.V gašenju sodeluje več kot 160 gasilcev s 40 vozili, ki jim pomagajo tudi štiri letala za gašenje.

Bralka Petra Potočnik, ki je požar opazovala iz kampa
»Okoli 14. ure so blizu kampa začele tuliti sirene, požar je bil opažen nad jadransko magistralo. Sprva se je širil proti Makarski, nato nazaj proti Omišu. Širil se je navzgor, panike v kampu ni bilo čutiti, saj so požar začeli hitro obvladovati, tudi s pomočjo petih letal.«


Zaradi vse močnejšega vetra se požar širi proti zahodu, gašenje pa je oteženo tudi zaradi visokih temperatur - živo srebro se je namreč povzpelo do 36 stopinj Celzija - ter hribovitega in težko dostopnega terena.

image
FOTO: Petra Potočnik


Spletni portal Dalmacija danas poroča, da je ogenj, ki se hitro širi, zajel dve gasilski vozili. Gasilci so iz vozil pravočasno pobegnili, nihče od njih ni poškodovan.

Jadranska magistrala je po navedbah hrvaškega avtokluba (Hak) zaradi požara zaprta med Omišem in krajem Dubci, obvoz je po dalmatinski avtocesti.

Nad prizoriščem požara se vije gost črn dim, ki ga je po poročanju hrvaških medijev mogoče videti s širšega območje od Omiša do Makarske.