Eden od obeh ubitih pripadnikov črnogorskega kriminalnega klana tudi slovenski državljan

Informacijo je potrdila Generalna policijska uprava. Eden od obeh likvidiranih je imel tudi slovensko državljanstvo, ne pa tudi stalnega bivališča pri nas.
Fotografija: FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Christian Hartmann/Reuters

V enem izmed lokalov v četrti Vari na jugu Aten se je včeraj okoli 19. ure zgodil napad s strelnim orožjem, katerega žrtvi sta bila dva moška, Stevan Stamatović in Igor Dedović.

Sodeč po poročanju se je napad zgodil pred več desetimi gosti, žrtvi sta bili v družbi družinskih članov, pri obedu. Navzoči so bili tudi otroci.

Napadalci so bili štirje, bili so zamaskirani, v napadu je bila v noge ranjena še ženska, po poročanju tiska Stamatovićeva žena. Napad, ki se je zgodil izjemno hitro, so označili za likvidacijo v slogu mafijskih obračunov. Po pisanju grških medijev je bilo menda izstreljenih okoli 20 nabojev.



Storilci so se po pričanju očividcev s kraja zločina odpeljali z džipom in so še na begu. 

Grška policija je takoj po dogodku sporočila, da je eden od umorjenih slovenski državljan. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nam dopoldan povedali, da uradnih informacij, ki bi potrjevale, da je ena izmed žrtev dejansko iz Slovenije, nimajo, so pa bili v stikih s tamkajšnjimi institucijami.
 

Oba iskala tudi slovenska policija


Da je eden od ubitih tudi slovenski državljan, so popoldan potrdili na Generalni policijski upravi. A je bil brez stalnega bivališča pri nas.

Zoper oba navedena je sicer slovenska policija že v letu 2018 pričela z izvajanjem ukrepov ciljnega iskanja oseb zaradi možnosti, da bi se lahko nahajala ali skrivala tudi v Sloveniji. Ti ukrepi so stekli, ker so črnogorski pravosodni organi izdali mednarodni tiralici zaradi storitve več kaznivih dejanj v povezavi z organizirano kriminaliteto.

Slovenska kriminalistična policija je v sklopu ciljnega iskanja do danes tesno sodelovala s policijami oziroma ENFAST enotami v regiji, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Slovenska kriminalistična policija je sicer pristojni upravni enoti že lani podala tudi predlog za odvzem omenjenega državljanstva Republike Slovenije.
 

Črnogorska tiralica


Hrvaški mediji so danes objavili, da je imel Dedović tudi ponarejene hrvaške dokumente. Hrvaška policija je konec lanskega novembra prijela 23 oseb, ki so bile osumljene ponarejanja dokumentov za kriminalne skupine v Srbiji in Črni gori, med drugim tudi za člane obeh črnogorskih klanov Škaljarjev in Kavčanov. Med njimi naj bi bil tudi Dedović, za katerim je bila razpisana črnogorska tiralica zaradi suma umora dveh članov Kavčanov leta 2016, je po obsežni policijski operaciji novembra lani poročal zagrebški novičarski portal telegram.hr.

Stamatović in njegova petčlanska skupina so bili nedavno na sodišču v Podgorici obsojeni na skupno 41 let zapora zaradi zločinskega združevanja in poskusa umora s podtaknjeno bombo pod avtomobil Radojice Zekovića iz Nikšića leta 2017. Stamatović je bil v odsotnosti obsojen na 12 let zapora in je bil na begu.

Vojna med klanoma, ki se imenujeta po kotorskih predmestjih Škaljari in Kavaš, poteka že od leta 2016 in je doslej zahtevala več kot 30 življenj. Povod zanjo je bilo izginotje 300 kilogramov kokaina leta 2014.