V trčenju potniškega in tovornega vlaka na Danskem umrlo šest ljudi

Nesrečo na mostu Veliki pas, ki povezuje danska otoka Zealand in Funen, bi lahko povzročil vagon s praznim tovornjakom.
Fotografija: Po poročanju danskega lokalnega časnika Ritzau naj bi potniški vlak, na katerem je bilo 131 potnikov ter trije člani posadke, trčil v tovorni vlak. FOTO: Ritzau Scanpix Reuters
Odpri galerijo
Po poročanju danskega lokalnega časnika Ritzau naj bi potniški vlak, na katerem je bilo 131 potnikov ter trije člani posadke, trčil v tovorni vlak. FOTO: Ritzau Scanpix Reuters

Na Danskem je okoli 7.30 ure prišlo do hude železniške nesreče. Tiskovna agencija Reuters navaja, da je v nesreči umrlo šest ljudi, ranjenih pa je bilo 16. Nesreča se je zgodila na mostu Veliki pas (Storebaelt), ki povezuje dva danska otoka Zealand in Funen. Gre za tretji najdaljši viseči most na svetu z glavnim razponom 1624 metrov. 

Po poročanju danskega lokalnega časnika Ritzau naj bi potniški vlak, na katerem je bilo 131 potnikov ter trije člani posadke, trčil v tovorni vlak. V času nesreče pa naj bi v regiji pihal močan veter. Most so po nesreči že zaprli, nekaj ljudi pa so morale oblasti evakuirati. Lokalni mediji poročajo tudi, da je zaradi slabih vremenskih razmer močno oteženo reševanje preživelih. 

Veliki pas je tretji najdaljši viseči most na svetu z glavnim razponom 1624 metrov. FOTO: Ritzau Scanpix Reuters
Veliki pas je tretji najdaljši viseči most na svetu z glavnim razponom 1624 metrov. FOTO: Ritzau Scanpix Reuters


Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi zaradi silnega vetra odtrgalo streho tovornega vlaka. Le-ta naj bi nato zadela v nasprotni smeri vozeči potniški vlak. Po poročanju lokalnih medijev pa bi lahko nesrečo povzročil tudi vagon s praznim tovornjakom.

Ta se je zaradi močnega vetra verjetno prevrnil ali pa ga je odpihnilo z vagona nasproti vozečega tovornega vlaka, piše agencija DPA. Po besedah preiskovalca Boa Haaninga je potniški vlak najbrž trčil v prevrnjeni tovornjak.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je družinam žrtev že izrekel sožalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Strašna železniška nesreča na mostu Veliki pas na Danskem je posledica viharja Alfrida. Naše misli so z ranjenimi ter družinami in sorodniki umrlih,« je na Twitterju zapisal švedski premier Stefan Löfven.

FOTO: Ritzau Scanpix Reuters
FOTO: Ritzau Scanpix Reuters