Vegrad skoraj dve leti plačeval čiščenje stanovanja Hilde Tovšak

Tovšakova je krivdo zlorabe položaja priznala, v treh mesecih mora plačati 8550 evrov kazni.

Objavljeno
03. september 2019 10.16
Posodobljeno
03. september 2019 11.02
Hilda Tovšak z zagovornikom Dušanom Tankom danes na Okrožnem sodišču v Celju. Krivdo je priznala, ima še nekaj odprtih zadev. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Celje – Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je priznala, da ji je od februarja 2008 do konca leta 2009 račune za čiščenje njenega stanovanja v Ljubljani plačevala kasneje propadla družba Vegrad oziroma da je odredila takšno knjiženje računov. Račune je Vegradu izdajalo hčerinsko invalidsko podjetje Vegrad Inde.

Tovšakova je dopoldne na celjsko okrožno sodišče sicer prišla, a je poudarila, da je vse, kar je pomembno, povedala že specializirani državni tožilki Renati Vodnjov. S tožilstvom je namreč Tovšakova sklenila sporazum o priznanju krivde.
 
Obtožnica v tem primeru je bila vložena neposredno, kot je pojasnila tožilka, gre namreč za temeljno obliko kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri Tovšakovi so v skoraj dveh letih opravili za 2989 ur čiščenja, za kar je bilo izdanih za skupno 19.457 evrov računov.

image
Hilda Tovšak na izrek sodbe ni prišla, izjav ni hotela dati. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Denarna kazen namesto zapora

 
Čeprav je za tovrstna kazniva dejanja zagrožena zaporna kazen do pet let zapora, je tožilka predlagala plačilo kazni v višini 8550 evrov. Poudarila je, da je »obtožena priznala krivdo in s tem izkazala svoj odnos do kaznivega dejanja. Prihranjeni so bili stroški in čas kazenskega postopka.« Dodala je, da je bilo dejanje storjeno že pred enajstimi leti in takrat, ko se je to dogajalo, še ni bila kaznovana, sodišče je pozvala tudi k upoštevanju teže tega dejanja v primerjavi z vsemi drugimi. Sodnica Mojca Turinek je tožilki sledila, oškodovano družbo, torej Vegrad v stečaju, pa napotila na pravdo.
 
Tovšakova je bila za nekaj sorodnih kaznivih dejanj že obsojena, odsedela že več let, še vedno je pod pogojno obsodbo. Kljub temu jo nekaj primerov na sodišču še čaka, največji in najzahtevnejši bo zagotovo primer Delamaris. Njen zagovornik odvetnik Dušan Tanko je z današnjim razpletom zadovoljen in dodal: »Gospa Tovšak želi s takimi stvarmi zaključiti. To je daleč v preteklosti in je verjetno bilo primerno tako, kot se je danes zgodilo.«