Vložena obtožnica v zadevi Teš 6

Tožilstvo je vložilo obtožnico proti dvanajstim fizičnim in dvema pravnima osebama zaradi štiriindvajsetih kaznivih dejanj.

Objavljeno
20. maj 2020 09.52
Posodobljeno
20. maj 2020 11.30
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Roman Šipić/Delo
STA
STA
Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 proti dvanajstim slovenskim in tujim fizičnim osebam ter proti eni slovenski in eni tuji pravni osebi zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa.

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.

Zadeva se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov.

Tožilstvo je po neuradnih podatkih obtožnico vložilo proti nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku, vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju, lobistu Petru Kotarju in njegovemu podjetju Sol Intercontinental, direktorju podjetja CEE Boštjanu Kotarju, zaposlenim iz Teša Jožetu Lenartu, Jožetu Dermolu, Darku Weissu in Miranu Lebnu, vodji prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franku Lehmannu, nekdanjemu izvršnemu direktorju Alstoma Austria Josefu Reislu, finančnemu strokovnjaku Bogdanu Pušniku ter davčnemu svetovalcu Darku Končanu. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

»Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis (brez zdaj vloženih prilog) tako obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje,« je danes sporočila predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Sodišče je odredilo prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, temu bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora proti obtožnici. »Čeprav smo se na sodišču obravnavanja te obsežne in zahtevne zadeve lotili takoj, z vso resnostjo in po svojih najboljših zmožnostih, pa je že zdaj mogoče napovedati, da bo reševanje tega primera zagotovo terjalo določen čas,« je še navedla.

Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbirati obvestila, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na Okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev.

Okrožno sodišče v Celju je konec junija lani končalo preiskavo domnevnih nepravilnosti pri šestem bloku Teša in obširno gradivo dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. Na tožilstvu so se nato lotili priprave obtožnice, instrukcijski rok za njeno pripravo pa so večkrat podaljšali.