Vrnili nezakonito pridobljen denar, a kazni niso ušli

Da bi dobili državni denar, namenjen nerentabilnim linijam, so v družbi FS Prevozi ministrstvu pošiljali neresnične podatke.
Fotografija: Podjetju, ki se ukvarja tudi s prevozi šolarjev, je grozil celo odvzem koncesije, če ne bi vrnili nezakonito izplačanih kompenzacij. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Podjetju, ki se ukvarja tudi s prevozi šolarjev, je grozil celo odvzem koncesije, če ne bi vrnili nezakonito izplačanih kompenzacij. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – V dolenjski družbi FS Prevozi iz Žužemberka so po očitkih tožilstva prikazovali neresnične podatke, da bi pridobili državni denar, ki je bil namenjen nerentabilnim linijam. Potem ko so na Okrajnem sodišču v Novem mestu presodili, da je bilo to nezakonito, in pravni družbi naložili plačilo 45.000 evrov denarne kazni, je temu pritrdilo še Višje sodišče v Ljubljani, kazen pa je znižalo za 5000 evrov.

Družba FS Prevozi, ki se ukvarja tudi s prevozi šolarjev, je sicer že januarja 2014, ko je stekel predkazenski postopek v tej zadevi, vrnila 160.000 evrov, kolikor je znašal znesek kompenzacij z obrestmi vred, da bi se tako izognila celo odvzemu koncesije. A s tem zgodbe niso zaključili, saj je sodišče začelo presojati tudi o kazenski odgovornosti. FS prevozi so namreč, tako je kasneje ugotovilo sodišče, predložili neresnične podatke, ki so izkazovali slabo poslovanje, s čimer so postali upravičeni do kompenzacij.

Podjetje FS prevozi je med februarjem 2010 in junijem 2011 tako od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo 134.000 evrov kompenzacij. Zunanji sodelavec Iztok Kunej, ki je urejal področje kompenzacij, je v ločenem kazenskem postopku, ki se je nanašal na iste posle, priznal, da je na ministrstvo pošiljal neresnične podatke in s tem omogočil, da je družba FS pridobivala subvencije. Na okrajnem sodišču je bil obsojen na pogojno kazen eno leto in 11 mesecev zapora s preizkusno dobo štirih let ter stransko denarno kazen 3000 evrov.

Začel pa se je tudi postopek proti pravni osebi FS Prevozi, ki je bila do leta 2006 v lasti župana občine Žužemberk Franca Škufce. Zaradi nezdružljivosti z župansko funkcijo je družbo prodal, zdaj je tam uradno zaposlen kot komercialist, v spornem obdobju sta podjetje vodila direktorja Marko Zajec in Janez Papež. Zdaj je direktor le Papež, ki je tudi 95-odstotni lastnik družbe.

Papež je na sodišču zatrdil, da o spornih zadevah glede obračunavanja kompenzacij ni vedel ničesar, v to ni imel niti vpogleda, občasno je kaj podpisal, ni pa vedel, kaj je treba vpisati v obrazce, prav tako obtoženemu Kuneju ni dajal podatkov ali omogočil dostopa do bančnega računa družbe. Tudi Zajec je zavrnil svojo odgovornost: kot direktor ni mogel nadzirati Kuneja, ker ga ni znal, prav tako pa da se ni spoznal na obrazce. Ničesar o nepravilnostih ni vedel, tako je povedal na sodišču, niti Škufca, sicer pa da nihče od zaposlenih ni vedel, kako je treba izpolniti obrazce. Vedel pa je, da je imela družba FS sklenjeno pogodbo z Ministrstvom RS za šolstvo in šport za prevoz dijakov, a podatkov o tem, ali je družba iz tega naslova prejemala kakšne subvencije in kolikšne naj bi te bile, ni poznal.

Sodba, ki družbi FS prevozi nalaga plačilo 40.000 evrov kazni, je tako pravnomočna, njen zagovornik odvetnik Borut Škerlj pa je na vrhovno sodišče že vložil zahtevo za varstvo zakonitosti proti pravnomočni sodbi. »Predlagali smo spremembo sodbe in oprostitev oziroma razveljavitev sodbe,« nam je povedal Škerlj.