Število smrtnih žrtev potresa na Javi narašča, umrlo vsaj 162 ljudi

Več kot 300 je poškodovanih. Žarišče potresa z magnitudo 5,6 je bilo nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov pod zemljo.
Fotografija: Prebivalci mesta Ciandžur, ki je nekaj kilometrov oddaljeno od žarišča potresa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prebivalci mesta Ciandžur, ki je nekaj kilometrov oddaljeno od žarišča potresa. FOTO: Reuters

Indonezijski otok Java je stresel močan potres z magnitudo 5,6. Po najnovejših podatkih lokalnih oblasti je umrlo najmanj 162 ljudi. Več kot 300 jih je poškodovanih, večina jih je utrpela zlome, ko so jih zasule ruševine. Neznano število ljudi še vedno pogrešajo, poročata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta za geologijo USGS nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Ciandžur nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov pod zemljo.

Pričakujejo, da bo število žrtev še naraščalo

Guverner province Java Ridvan Kamil je sprva za lokalno televizijo Kompas TV povedal, da je v potresu umrlo najmanj 56 ljudi, več kot 700 jih je poškodovanih. »Ker so mnogi še ujeti v ruševinah, ocenjujemo, da bo število mrtvih in poškodovanih še naraslo,« je dodal.

Kasneje je sporočil, da se je to res zgodilo. »Z obžalovanjem sporočam, da je umrlo 162 ljudi. Ranjenih je 326 ljudi, od katerih jih je večina utrpela zlome, ker so jih zasule ruševine,« je dejal na novinarski konferenci in dodal, da je bila večina žrtev otrok, navaja AFP.

Potres je poškodoval ali uničil več zgradb, med drugim sedem stanovanjskih blokov, šolo, bolnišnico in več državnih poslopij FOTO: Reuters
Potres je poškodoval ali uničil več zgradb, med drugim sedem stanovanjskih blokov, šolo, bolnišnico in več državnih poslopij FOTO: Reuters

Poročila o točnem številu žrtev se sicer precej razlikujejo, iskanje in reševanje pa se nadaljujeta, opozarjata tako AFP kot BBC. Po zadnjih objavljenih podatkih indonezijske nacionalne agencije za ukrepanje v primeru naravnih nesreč BNPB število mrtvih tako še vedno ostaja pri 62.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta za geologijo USGS nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Ciandžur nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov.

V Ciandžurju je potres poškodoval ali uničil več zgradb, med drugim sedem stanovanjskih blokov, šolo, bolnišnico, trgovine in več državnih poslopij. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti porušene stavbe in objokane ljudi.

V eni od bolnišnic v mestu je bila zaradi potresa motena preskrba z električno energijo, zato so zdravniki paciente zdravili kar na prostem. Po besedah Kamila so v evakuacijske centre prepeljali več kot 13.000 ljudi. »To lahko vidite sami, nekaterim so glave in noge šivali na prostem,« je dejal.

Iz prestolnice za zdaj ne poročajo o večji škodi zaradi potresa. FOTO: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters
Iz prestolnice za zdaj ne poročajo o večji škodi zaradi potresa. FOTO: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters

Treslo se je tudi v Džakarti

Indonezijska meteorološka agencija je prebivalce pozvala, naj se zaradi možnosti popotresnih sunkov zadržujejo zunaj zgradb. Tresenje tal so sicer čutili tudi v okoli sto kilometrov oddaljeni Džakarti, vendar o večji škodi od tam za zdaj niso poročali.

Poškodovane hiše v mestu Ciandžur, ki je najbližje žarišču potresa. FOTO: AFP
Poškodovane hiše v mestu Ciandžur, ki je najbližje žarišču potresa. FOTO: AFP

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na tako imenovanem ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Leta 2018 je otok Sulavezi prizadel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami. Umrlo ali pogrešanih je bilo več kot 4300 ljudi.

Preberite še: