Z ultralahkim letalom je zadel sprehajalko

Alojzij Šimenc obžaluje, da je v Dolu pri Ljubljani zbil sokrajanko Ivano Jančar.
Fotografija: Šimenc Alojzij nesrečo obžaluje. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Šimenc Alojzij nesrečo obžaluje. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – »Ne morem reči, da nisem kriv, če sem pa žensko zadel. Seveda mi je žal, človeka tako udariti, to ni hec,« je včeraj dejal 72-letni Alojzij Šimenc, ki mu je tožilstvo v zameno za priznanje krivde ponudilo kazen leta in pol pogojne zaporne kazni ter stransko kazen enoletne prepovedi pilotiranja ultralahkih letal.

Na travniku v Dolu pri Ljubljani je imel vzletno-pristajalno stezo za svoje ultralahko letalo, pri enem od pristajanj pa je z levim krilom zadel sokrajanko, 69-letno Ivano Jančar. Očitek na njegov račun je, da mu 16. oktobra 2016 ni uspelo ohraniti smeri pristajanja zaradi nekoordiniranega dotika vzletno-pristajalne steze, ker se je nekaj metrov pred začetkom travnate površine letalo dotaknilo tal najprej z levim kolesom, nato še z repnim, kar je povzročilo odskok in spremembo smeri pri pristanku. Z levim krilom je zadel Ivano, ki je dobila hude poškodbe; odstraniti so ji morali vranico, zlomljena je imela tudi rebra.


 

Ni postavil opozorilnih tabel


Obtožen je kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, v zvezi s tem mu tožilstvo očita še, da ni postavil tabel, ki bi sprehajalce opozarjale, da gre za pristajalno-vzletno stezo.

Oškodovanka je na sodišču že pred dnevi potarnala, da je bila kar tri mesece v bolnišnici. »Povem vam, da sem revež. Imam bolečine, po cesti se bojim hoditi. Potem pa dobim še pol manj odškodnine, ker sem prestara. Lahko bi mi še kaj dal,« je pogledala proti Šimencu: denimo 8000 evrov.

Na včerajšnjem nadaljevanju naroka pa je Šimenčev zagovornik, Michael Rotter iz odvetniške pisarne Kovačič in Mlinar, v spis vložil dokazilo, da ji je Šimenčeva zavarovalnica izplačala najprej 30.000 evrov, v postopku sodne mediacije pa še 11.600 evrov. Dogovor naj bi bil, da Jančarjeva odtlej proti zavarovalnici ali njemu nima več terjatev. Toda Šimenc jo je te dni kljub temu obiskal, »ker je zadnjič izrazila željo, da ji še jaz kaj dam. S sinom se je strinjala, da zgodbo glede odškodnine končamo, če ji dam 10.000 evrov.« Naslednji dan naj bi skupaj celo obiskala notarja, ki pa menda pogodbe ni hotel overiti, saj po njegovem Jančarjeva ni več upravičena do kakršne koli odškodnine, Šimenc ji lahko deset tisočakov izroči kvečjemu kot darilo.

Višja sodnica Lea Habjanič bo sodbo razglasila v torek, še prej pa bo zaslišala oškodovanko in jo vprašala, kako se je Šimenc obnašal po nesreči, ali se ji je opravičil. Ta pravi, da ji je že takoj po nesreči priskočil na pomoč, pomagal jo je dati v udoben položaj. »In celo več kot opravičil sem se ji; ko je bila v bolnišnici, sem moža ali sina vsak večer povprašal, kako je z njo. Ko se je vrnila domov, pa sem jo trikrat ali štirikrat obiskal.«

Šimenc eno leto ne bo smel leteti. FOTO: Marko Feist
Šimenc eno leto ne bo smel leteti. FOTO: Marko Feist

 

Strmoglavil še na njivo


Alojzij Šimenc letala qualt 201R, s katerim je zbil Jančarjevo, nima več; 2. oktobra 2017 je z njim strmoglavil pod Breškim hribom v Ribnici. Ob pristajanju na ribniškem vzletišču je z zadnjim delom udaril ob tla, nato se je še enkrat dvignil, in ko je želel zakrožiti, ga je obrnilo v levo, nato pa je strmoglavil na njivo. Odnesel jo je le z zlomom gležnja in nekaj buškami.
Pa bo še kdaj letel, je zanimalo njegovega odvetnika. »Nekaj časa verjetno tako ne bom smel,« je odvrnil Šimenc. Dobil bo namreč leto dni prepovedi letenja. »Potem pa ne vem. Najbrž ne, to bo žena vesela, če ne bom.«