Za seboj pustil biološke sledi in prstne odtise

Srbski državljan Miljan Božilov je bil obsojen na štiri leta in pol zapora za lanski rop prodajalne Slowatch.
Fotografija: Miljanu Božilovu so do pravnomočnosti sodbe podaljšali pripor. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Miljanu Božilovu so do pravnomočnosti sodbe podaljšali pripor. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Ljubljana – Vsega 48 sekund je 20. junija lani trajal rop prodajalne Slowatch na Čopovi ulici, a to je bilo dolgih 48 sekund za prodajalko, ki je po lastnih besedah prestala najhujši strah v svojem življenju. Bila je povsem paralizirana in noge so ji odpovedale, da so jo morali kasneje odpeljali z rešilnim vozilom.

Prodajalka je bila dolgo časa tudi na bolniškem staležu, obiskovati je morala psihiatra in jemati pomirjevala. Kot je še povedala, ko je bila po lastni želji prek videokonference zaslišana iz varne sobe sodišča, so jo kasneje premestili na manj izpostavljeno delovno mesto, a ni želela razkriti, kje to je. Prav te okoliščine kot tudi dejstvo, da so se roparji nasilno lotili tudi varnostnika v prodajalni, ki se je prav tako zbal za svoje življenje, je upoštevalo sodišče pri odmeri kazni za enega od roparjev, ki so ga tri mesece po ropu prijeli na mejnem prehodu Obrežje, ko je hotel znova vstopiti v Slovenijo. Sodišče mu je določilo kazen štirih let in pol zapora, kar je pol leta manj, kot je zahtevala tožilka Maja Ulčar. Nato ga bodo še za tri leta izgnali iz Slovenije, zavarovalnici Sava pa mora vrniti natanko 262.174,33 evra, kolikor je bila vrednost plena.
 

Posredni dokazi


Obramba srbskega državljana Miljana Božilova tako ni prepričala ljubljanskega okrožnega sodišča, da je treba obtoženega v dvomu oprostiti. Da so dokazi res posredni in da bi imelo tožilstvo res precej lažje delo, če bi kamera v prodajalni v obraz posnela »storilca številka tri«, ki je iz Slowatcha odnesel dragocene ure, se je strinjala sodnica Urška Zorko. A je poudarila, da zbrano gradivo tvori takšno celoto, da je zaključek lahko le eden – da je to prav Božilov.

Zagovornik Žiga Klun se je sicer strinjal z ugotovitvami sodnega izvedenca, da je na posnetku, ki je nastal osem minut pred ropom, v bližini kraja ropa res Božilov, kar pa je tudi vse. Ni pa to, kljub biološkim sledem in prstnim odtisom na vrečki, v kateri so roparji prinesli sekiro, in na sekiri, po njegovem dokaz, da je tudi ropal, temveč le, da je uporabljal predmete, ki so bili najdeni.
Ker izvedenci ne znajo določiti starosti teh sledi, bi jih torej lahko uporabljal kdaj prej, je dejal odvetnik in spomnil na primer ropa Malalana. Tudi tam so namreč našli macolo in na njej biološko sled enega od domnevnih roparjev, ki pa je bil nato oproščen z utemeljitvijo, da sled na macoli sicer dokazuje, da jo je nekoč držal v roki, ne morejo pa ugotoviti, kdaj.

Roparji so iz urarne odnesli drage ure: 17 znamke hublot in 31 breitlingov. FOTO: Igor Mali/Delo
Roparji so iz urarne odnesli drage ure: 17 znamke hublot in 31 breitlingov. FOTO: Igor Mali/Delo


A je sodnica menila drugače. Božilov je 18. junija lani, dva dni pred ropom, prispel v Slovenijo z Nebojšo Kurtešijem, ki je bil prepoznan kot »storilec številka dve« (kot je bilo slišati na sodišču, je v trgovino vstopil s čelado na glavi, a naredil napako, ko si je med ropom dvignil vizir).

To še ne bi bilo dovolj za obsodbo, vendar so varnostne kamere oba posnele neposredno pred ropom, ko sta hodila skupaj po poti kasnejšega bega in med seboj komunicirala, ob tem pa je Kurteši v rokah nosil Lidlovo vrečko, ki so jo kasneje pustili v prodajalni. Takrat res nista bila zamaskirana, a sta imela po oceni sodišča dovolj časa, da sta si neznano kje nataknila čeladi in rokavice in nato še z enim pajdašem ob 18.07 vstopila v prodajalno. Tam je oborožena trojica obvladala varnostnika, razbila vitrine in zbežala z dragimi urami: s 17 znamke hublot in 31 breitlingi. Božilov je za seboj torej pustil tudi biološke sledi in prstne odtise, sodni izvedenec pa je pri »storilcu številka tri« našel še nekaj značilnosti – med drugim obliko nosu in brke, ki jih ima tudi Božilov. Poleg tega je, ko se je sklonil, pod jakno ropar razkril rdečo majico, prav v takšni barvi majice pa je Božilov pred tem posnet na kameri pri bankomatu.

Božilovu bodo pripor podaljšali do pravnomočnosti sodbe, saj ga na Slovenijo razen tega postopka na veže nič, je izpostavilo sodišče, Srbija pa svojih državljanov Sloveniji ne izroča.

Preberite še: