Škoda je velika - okoli 400.000 evrov (FOTO)

Požar so uspeli pogasiti, zdaj bodo skušali ugotoviti, zakaj je zagorelo. Zaradi intervencije je Miklošičeva cesta med Dalmatinovo in Nazorjevo ulico zaprta.
Fotografija: Požar je bil zaradi višine objekta zelo zahteven, gasilo je 75 gasilcev s 14 gasilskimi vozili. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
Požar je bil zaradi višine objekta zelo zahteven, gasilo je 75 gasilcev s 14 gasilskimi vozili. FOTO: Blažž Samec

Okoli 8.40 so gasilci in policisti dobili prijavo o požaru na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Zagorelo je v zgornjih nadstropjih hotela Union, in sicer v strojnici objekta. Predstavnik Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar je za STA dejal, da je naprej zagorel del podstrešja iz spodnje strani, požar pa so pogasili šele popoldan okoli 16. ure, ko so lahko z ogledom kraja dogodka pričeli tudi kriminalisti.

Po nekaterih informacijah, ki so zaokrožile v javnosti, naj bi požar izbruhnil, ker je nekdo skušal z ognjem uničiti osje gnezdo, zato gre sum preiskave tudi v smer povzročitve splošne nevarnosti.

Hotelskih sob ogenj ni zajel, je pa pronicala voda v sobe, ki so v mansardi. V požaru je nastala velika škoda, po prvih ocenah okoli 400.000 evrov.

Najprej je zagorel del ostrešja, les in izolacija ter se hitro razširil do vrha stavbe, je pojasnil vodja intervencije. FOTO: Blažž Samec
Najprej je zagorel del ostrešja, les in izolacija ter se hitro razširil do vrha stavbe, je pojasnil vodja intervencije. FOTO: Blažž Samec


Požar je bil zaradi višine objekta zelo zahteven, gasilo je 75 gasilcev s 14 gasilskimi vozili. Ker je bilo gašenje naporno in dolgotrajno, so bili dejavni gasilci dveh izmen, zraven pa so bili tudi prostovoljni gasilci.

Požar na Miklošičevi cesti FOTO: Nina Knapič
Požar na Miklošičevi cesti FOTO: Nina Knapič


Zagorelo je v mansardi lesenega objekta. Najprej je zagorel del ostrešja, les in izolacija ter se hitro razširil do vrha stavbe, je pojasnil vodja intervencije. Gašenje požara je bilo zahtevno, saj je streha objekta gladka, poleg tega je objekt visok več kot 22 metrov, tako da gašenje z gasilsko lestvijo ni mogoče. Gasilske ekipe so požar gasile od znotraj in s pomočjo vrvne tehnike.



Požar hotela Union. FOTO: Marko Feist
Požar hotela Union. FOTO: Marko Feist


Ta del hotela je zdaj izpraznjen. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so po prvih podatkih evakuirali okoli sto ljudi, nihče od njih pa ni bil poškodovan. Sprva so evakuirali le šesto in sedmo nadstropje hotela, zdaj pa je hotel prazen, je dejal Dolinar. Pojasnil je tudi, da nevarnosti za druge objekte ni.

Zaradi intervencije gasilcev je Miklošičeva cesta med Dalmatinovo in Nazorjevo ulico zaprta.



Maja Kosem iz marketinga Grand hotela Union je v izjavi medijem obnovila jutranje dogajanje. Evakuacija zaposlenih in gostov je bila opravljena zelo hitro, noben gost ali zaposleni ni bil poškodovan. Zahvalila se je gasilcem in policiji za hitro intervencijo, na kraju dogodka so bili v nekaj minutah po izbruhu požara.

Več iz te teme: