Zakonca novačila dekleta za prostitucijo

Osumljenca sta dekleta nastanila v  različnih stanovanjih in hotelskih sobah na območju Novega mesta in Celja. Grozi jima od enega do dvanajst let zapora.
Fotografija: Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala. FOTO: Michael Hanschke/Reuters
Odpri galerijo
Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala. FOTO: Michael Hanschke/Reuters

Zaključena je večmesečna preiskava kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po 175. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je na novinarski konferenci predstavil aktivnosti novomeških kriminalistov, ki so v preiskavi sodelovali s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave ter kriminalisti policijskih uprav Celje in Maribor.

To sredo so prijeli zakonca, državljana Slovenije, za katera so ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet. 52-letno osumljenko iz območja Maribora in 48-letnega  osumljenca iz območja Celja, so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj. Do sedaj ju policija še ni obravnavala.
 

V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so spale in jedle


Sodelujoča dekleta, v preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let, so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje. Osumljenca sta dekleta, ki jih obravnavamo kot oškodovanke oziroma žrtve, nastanila v  različnih stanovanjih in hotelskih sobah  na območju Novega mesta in Celja. Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala.

Kot so sporočili s policije policija po opravljenih procesnih dejanjih policija zoper njih ne bo izvajala nobenih ukrepov, glede njihovega bivanja in zadrževanja v Sloveniji pa veljajo splošna pravila kot za vse ostale tujce.

Prostitucija je bila leta 2003 dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenim tudi očitali v kazenskih ovadbah.



Sodelujoča dekleta, v preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let, so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Sodelujoča dekleta, v preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let, so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

 

Na dan tudi do 20 strank


Osumljena sta  tako s svojim ravnanjem zlorabila osebno dostojanstvo izkoriščenih deklet,  saj jima  nista nudila  ustrezne  socialne, delovne, zdravstvene  in druge varnosti  pri  izvajanju dejavnosti niti ne  poštenih in pravičnih delovnih pogojev. Po prvih ugotovitvah konkretne preiskave so omenjena tri dekleta imela v zadnjih štirih mesecih 1.600 obiskov strank, na dan tudi do 20.

Policija je dokaze od aprila leta 2017 zbirala s kasičnimi policijskimi metodami, od marca letos pa do zaključka preiskave, pa tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravili so osem hišnih preiskav, v katerih so zasegli različne predmete, povezane z izvrševanjem kaznivih dejanj, zasegli pa so tudi denar v količini 4.500 evrov.

V času izvajanja kriminalistične preiskave sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 95.000 EUR. Ker nekatere zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da sta se osumljena s to dejavnostjo ukvarjala že več let (po nekaterih ocenah štirinajst let), bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo. Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje.

Oba  osumljena so ta četrtek privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor.

Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen zaporaod enega do dvanajst let, so še sporočili s policije.
 

Preberite še: