Zdravnika v Ohiu obtožili umora 25 pacientov

Obtožen je, da je v bolnišnici v Columbusu kritično bolnim pacientom odmerjal potencialno smrtne odmerke sintetičnega opioida fentanila.
Fotografija: Obtoženi William Husel je bil v bolnišnici Mount Carmel West v Columbusu zaposlen zaposlen od leta 2015 do lani. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Obtoženi William Husel je bil v bolnišnici Mount Carmel West v Columbusu zaposlen zaposlen od leta 2015 do lani. FOTO: Wikipedia

Zdravnika bolnišnice Mount Carmel West v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio so obtožili umora 25 kritično bolnih pacientov, in sicer s potencialno usodnimi odmerki opioidov.

V bolnišnici so odkrili, da je 43-letni zdravnik z imenom William Husel, ki je bil pri njih zaposlen od leta 2015 do lani, 35 pacientom odredil previsoke in potencialno smrtne odmerke sintetičnega opioida fentanila.

Med njimi petim, za katere ocenjujejo, da bi se njihovo zdravstveno stanje lahko izboljšalo. Ob odkritju so ga lanskega novembra najprej suspendirali, kmalu zatem odpustili, ostal je tudi brez zdravstvene licence. Če ga bodo na sodišču spoznali za krivega, mu za vsako točko obtožnice grozi od 15 let zapora do dosmrtne kazni. Njegov odvetnik se je na obtožbo odzval z izjavo, da njegov namen niso bili umori.



»V 22 letih prakse se še nisem soočil z obtožbo za 25 umorov,« je na današnji tiskovni konferenci po poročanju AFP izjavil tožilec Ron O'Brien. »Odmerki 500 mikrogramov ali višji ne ustrezajo nobenemu legitimnemu zdravstvenemu ukrepu.«

Primer je odprl vprašanja zaščitnih zdravstvenih ukrepov in tudi vloge več desetih medicinskih sester ter farmacevtov, ki so sodelovali z Huslom. Ta je visoke odmerke opioida predpisoval kar štiri leta, preden so odvetniki bolnišnice o možnosti, da gre za kriminalna dejanja, obvestili policijo.

Vodja bolnišnice Ed Lamb je sicer zatrdil, da so po odkritju uvedli ukrepe, ki bodo v prihodnje preprečevali, da se kaj takega ponovi.