Dobre novice iz splitske bolnišnice: otroka že dihata samostojno

Splitska policija je v sredo prijela lastnika in kapitana ladje Atlantia, na kateri so se Italijani zastrupili. Po zaslišanju so ju spustili na prostost.
Fotografija: Ostali trije odrasli, ki so prav tako poiskali zdravniško pomoč, so dobro. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Ostali trije odrasli, ki so prav tako poiskali zdravniško pomoč, so dobro. FOTO: Matej Družnik/Delo

Iz splitske bolnišnice so prispele dobre novice. Otroka, ki sta se pred dnevi na Hvaru zastrupila z ogljikovim monoksidom in bila v kritičnem stanju, so odklopili z aparatov in že dihata samostojno. Petletnemu dečku in njegovi 14-letni sestri tako vendarle gre na bolje, čeprav še vedno ni znano, kakšne posledice je zastrupitev pustila na njunih možganih. 

Hrvaški zdravniki so bili že danes dopoldne nekoliko bolj optimistični glede zdravja petletnega sina in 14-letne hčere preminulega italijanskega poslovneža Eugenija Vincija, ki je pred dnevi umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Otroka se še naprej zdravita v splitski bolnišnici, zdravniki so za portal Jutarnji list danes sporočili, da bi ju lahko kmalu začeli buditi iz umetne kome. Jutarnji list še navaja neuradne informacije, da imata otroka zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida poškodbe možganov, a se ne ve, kako hude in kako bo to vplivalo na okrevanje.

Ostali trije odrasli, ki so prav tako poiskali zdravniško pomoč, so dobro, a jih še čaka nekaj pregledov, še piše portal.



Splitska policija je v sredo prijela lastnika in kapitana ladje Atlantia, na kateri so se Italijani zastrupili. Po zaslišanju so ju spustili na prostost. Oba zavračata krivdo, zaradi smrti iz malomarnosti pa jima grozi do osem let zapora.

Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist 
Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist 


Detektor za pline na Atlantii ni bil obvezen


Preiskava je pokazala, da se je ogljikov monoksid tvoril pri delovanju bencinskega generatorja, ki je namenjen za delovanje na prostem in ne v zaprtih prostorih. Lastnik in kapitan ladje sta ga vgradila sama, saj sta hitela po italijansko družino. Tretji dan plovbe se je tihi ubijalec že razširil po ladji, najslabše so jo odnesli tisti, ki so spali na njeni desni strani, še navaja portal.

Ker sta na lastno pest vgradila agregat, ki ga na barki ne bi smela uporabiti, dovoljenja za plutje pravzaprav sploh nista imela. To je bilo namreč izdano še pred njunim »posegom«, so opozorili hrvaški kriminalisti. Slobodna Dalmacija medtem piše, da za barke, krajše od 24 metrov, kamor spada tudi Atlantia,glede na evropske in hrvaške predpise, detektor ogljikovega monoksida ali dioksida ni obvezen. 

Preberite še: