»Že dolgo se familiarno poznamo. Katastrofa, kar se je zgodilo!«

Že pred leti si je sumljiv motorist ogledoval hišo. Ružičeva je bila vedno previdna, pravi sosed. Ena od sosed je slišala grozljive poke, kot bi »nekdo tolkel po vreči«.

Objavljeno
12. junij 2019 12.00
Posodobljeno
18. junij 2019 09.25
Tragedija se je zgodila na Ulici Jelenčevih v Pekrah. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maribor – Policija še vedno išče odgovore, ali je včerajšnji brutalni napad na sodnico Danielo Ružič povezan z njenim poklicnim ali zasebnim življenjem.

Podjetnik, ki je poslovno tesno povezan s partnerjem napadene sodnice, je informacijo, da je med osumljenci tudi njen partner, ostro zanikal, češ da je to natolcevanje medijev. »Že dolgo se familiarno poznamo. Katastrofa, kar se je zgodilo!«

»Strah me je živeti v tej državi, v kateri vemo, kako stvari funkcionirajo. Tudi vi boste nekoč naleteli na nekoga – migranta, kogarkoli … Vi, novinarji, ves dr.. požrete in ves dr.. predate naprej, se opravičujem, da tako govorim, ampak ste me našli ravno v pravem trenutku.«

Glavni krivec za kritično stanje v državi so po njegovem mnenju prav mediji in policija: »Vi ste med plačniki in rajo!«

Kaj je po njegovem v ozadju napada, ni hotel govoriti: »Nič ne mislim.«

Eden od najbližjih sosedov je o tem, ali so slišali kaj nenavadnega, dejal, da so o vsem, kar so videli in slišali, že seznanili organe pregona. Drug sosed je bil bolj zgovoren.

Povedal je, da si bo težko odpustil, ker ni nič slišal, saj bi zagotovo ukrepal: »Ni me strah.« Tudi psi niso lajali, menda le eden nekaj hiš stran, ki pa ga ni slišal. Ena od sosed je po njegovih besedah slišala grozljive poke, kot bi »nekdo tolkel po vreči«, a jo je bilo preveč strah, da bi šla pogledat, kaj se dogaja.
 

Zaznamovana s poklicem


Sogovornik je dejal, da je stkal z družino napadene lepe medsosedske vezi. Pri tem je poudaril, da je bila Ružičeva vedno previdna. Po njegovem občutku se je bala, da bi jo videli ob druženju s komerkoli in bi mu lahko kdo kasneje očital, češ da pri njej uživa zaščito. Kadar so se občasno srečali, so zato vedno posedeli v hiši. Opisal jo je kot zelo pošteno in predano poklicu: »Domov je nosila spise, veliko je delala in vedno želela biti pravična.«

Sosed, ki meni, da je bilo napadalcev več, se spominja še, da se je pred nekaj leti okoli sodničine hiše nekdo vozil z motorjem in si ogledoval posest, upočasnjeval in grozeče stopnjeval hitrost, dokler ga ni drug sosed napadel in pregnal s hokejsko palico: »Ne vem, ali smo o tem sploh koga obveščali.«

Dodal je še, da je še nekaj ur pred napadom klepetal s sodničinim partnerjem, pri čemer ni prav nič kazalo, da se bo noč sprevrgla v tako pošastno moro, ki jih bo za vedno zaznamovala.

Na ulici ni tistega večera opazil nič nenavadnega. Je pa povedal, da žarnica v senzorski luči pri vhodu v hišo sodničine družine, ki je ponavadi močno svetila, ni bila privita: »To je opazil fotograf, ki je prišel na prizorišče.«

»Grozljivo in nepojmljivo grdo je, da se nekdo na tak način spravi na tako lepo žensko. Upam, da bodo storilce dobili. A če jih bodo, bo to šele prvi korak: izvedeti bo namreč treba, kdo so bili naročniki,« je sklenil pretreseni sosed.
 

Čakanje na zaslišanje


Zdravstveno stanje napadene je stabilno, zato so se preiskovalci na zdravnike že obrnili s prošnjo, da bi jo čim hitreje zaslišali. Danes dopoldan zdravniki za to še niso prižgali zelene luči, morda jo bodo popoldan. Vprašanje pa je, koliko bo Ružičeva vedela povedati o napadalcu ali napadalcih, glede na to, da naj bi bila napadena iz zasede, s hrbta.

Neuradno smo izvedeli, da napadalci na kraju niso pustili orodja ali orožja. Policisti še vedno iščejo predmet, s katerim so ji bile prizadejane poškodbe. Natolcevanja, da naj bi šlo za kij, še niso potrjene.

Preiskuje se, če je napad povezan z njenim delom hkrati pa se brska po njenem zasebnem življenju. Dokler se ne izključi možnih vzrokov iz zasebnega življenja, naj bi bil pod drobnogledom tudi njen partner. Ta je s prijateljem, omenjenim v uvodu, solastnik podjetja, leta nazaj pa je deloval kot pomočnik sodnega izvršitelja.

Toda izpovedi sosedov in poznavalcev razmer, da so v obnovljeni hiši v Pekrah vladali harmonija, ne kažejo na to, da bi lahko bil v napad vpleten partner.

image
Peter Svetina, varuh človekovih pravic. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Obsodbe nasilja
Včeraj so se na napad ostro odzvali sodniki in politiki, danes so se jim pridružili še drugi.

Odziv tožilstva

Na vrhovnem državnem tožilstvu so zapisali, da ostro obsojajo vsakršno nasilje, še posebej kazniva dejanja zoper življenje in telo, ki predstavljajo najhujšo obliko poseganja v človeško integriteto.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina

Varuh človekovih pravic želi sodnici hitro okrevanje, organe pregona pa poziva, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da storilce čim prej identificirajo in ta nezaslišani dogodek raziščejo. Varuh pričakuje tudi hiter sodni epilog. Omejevanje avtonomije sodne ali katerekoli druge veje oblasti s fizičnim obračunavanjem in ustrahovanjem njenih predstavnikov po njegovem ni dopustno, zato je nujno hitro in učinkovito ukrepanje na vseh ravneh.

Svetina obsoja tudi, kot je zapisal, privoščljivost nekaterih anonimnih spletnih komentatorjev pod novinarskimi prispevki na to temo. »Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. S sovražnimi komentarji anonimni avtorji posegajo v pravico do dostojanstva nemočne žrtve,« poudarja Svetina.
Vse pristojne zato poziva, da skladno z etiko javne besede onemogočajo širjenje anonimnih vsebin, ki imajo znake kaznivega dejanja ali posegajo v dostojanstvo ljudi.

Predsednik Borut Pahor

Napad je obsodil tudi predsednik Pahor ter pristojne pozval, da primer temeljito raziščejo in javnosti sporočijo izsledke, tudi o tem, kdo je bil storilec in s kakšnim motivom, je dejal.

»V vsakem primeru, naj je motiv tak ali drugačen, obsojam ta fizični zelo grob napad na človeško življenje,« je poudaril Pahor v predsedniški palači. Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po njegovih besedah treba – tako kot bi se to izkazalo v primeru opravljanja novinarske funkcije ali drugih za javnost in družbo pomembnih poslanstev – še toliko bolj primerno ukrepati zato, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje.

Odvetniška zbornica Slovenije

Iz Odvetniške zbornice Slovenije so sporočili, da so šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodnico Danielo Ružič. Napad na človekovo življenje in telo je nesprejemljiv in ga je treba vselej resno obravnavati.

»Če je grozljivi dogodek posledica opravljanja sodniškega dela, pomeni tudi napad na celoten pravosodni sistem. Nezadovoljstvo nad odločitvami ali delom vseh deležnikov v pravosodju ne sme nikoli prerasti v verbalni ali celo fizični napad nad njimi. Kakršno koli nasilje zahteva ničelno toleranco. Sodnici želimo čim hitrejše okrevanje.«

Ministrica za pravosodje Andreja Katič

Katičeva je po napadu na mariborsko sodnico ostro obsodila vsakršno nasilje, fizično in verbalno. Po njeni oceni ta primer še posebej kaže, kako odgovorno je delo sodnikov, ki navsezadnje odločajo o usodi posameznikov in gospodarskih družb. Sodnikom je treba priznati ustrezni status v družbi, je poudarila ministrica.

Premier Marjan Šarec

Predsednik vlade je napad na mariborsko okrožno sodnico označil za obžalovanja vreden dogodek. Fizično nasilje je popolnoma nesprejemljiva praksa, je poudaril ob robu seje DZ. Sodno vejo oblasti je po njegovih besedah treba jemati kot neodvisno, odločitve sodišč pa spoštovati, pa če so nam všeč ali ne. Ker preiskava še ni zaključena, Šarec težko komentira okoliščine napada.