Na pogorišču kipa Donalda Trumpa bo stal kip, ki bo opominjal na strpnost

Leseni Trump v Moravčah je zgorel. Skulptura je bila tarča neznancev že pred kratkim, ko so mu narisali brke.
Fotografija: Kip je občino v Moravčah stal 1500 evrov. FOTO: Občina Moravče
Odpri galerijo
Kip je občino v Moravčah stal 1500 evrov. FOTO: Občina Moravče

Zgodaj zjutraj je v Moravčah zgorela lesena skulptura. Po poročanju MMC gre za skulpturo Donalda Trumpa, kasneje so to potrdili tudi na občini Moravče.

»Ob 6.49 je na Trgu svobode v Moravčah gorela lesena skulptura. Gasilci PGD Moravče so požar pogasili,« so zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Donalda Trumpa ni več. Vsaj ne v Sloveniji. FOTO: Občina Moravče
Donalda Trumpa ni več. Vsaj ne v Sloveniji. FOTO: Občina Moravče


Na današnji novinarski konferenci so poudarili, da so povsem na mestu deljena stališča, nikakor pa ne vandalizem. Kip je bil že večkrat tarča vandalizma, so povzeli v sporočilu za javnost.

Župan občine Moravče Milan Balažic je, kot poroča STA, na novinarski konferenci povedal, da so »v srednjem veku zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe«. Na pogorišču nameravajo postaviti nov kip, in sicer iz trajnejšega iz kamna, ki bo »opomnik, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti«.

Skulptura Donalda Trumpa je sicer zadnje mesece večkrat dvigala prah. Poimenovali so jo »Slovenski Kip svobode«, a lesenega kipa dolgo ni želela sprejeti nobena občina. Konec decembra so ga pripeljali v Moravče iz Sel pri Kamniku. Kip je občino v Moravčah stal 1500 evrov, kar so ob otvoritvi pojasnili, da gre za investicijo v moravški turizem, poroča STA.

Skulptura je bila tarča neznancev že pred kratkim, ko so mu narisali brke, zato je Trump spominjal na Adolfa Hitlerja.

Leseni Donald Trump. FOTO: Primož Hieng/Slovenske novice
Leseni Donald Trump. FOTO: Primož Hieng/Slovenske novice