Že drugi požar v petih mesecih, zagorela strešna konstrukcija (FOTO)

Zaposleni so se tudi tokrat evakuirali sami, ranjenih ni bilo. Gre za že drugi požar v livarni v slabega pol leta.
Fotografija: Poveljnik PGD Spodnja Idrija Rober Jereb je dejal, da je požar podoben tistemu izpred slabega pol leta. FOTO: Anja Intihar/Delo
Odpri galerijo
Poveljnik PGD Spodnja Idrija Rober Jereb je dejal, da je požar podoben tistemu izpred slabega pol leta. FOTO: Anja Intihar/Delo

Spodnja Idrija – V Hidrijini livarni se je okrog pol osme zjutraj vnel požar. Na intervencijo je prispelo okrog 40 gasilcev PGD Spodnja Idrija in PGD Idrija, kasneje so se jim pridružili še gasilci PGD Ledine. Vodja intervencije, sicer poveljnik PGD Spodnja Idrija, Robert Jereb, je dejal, da je požar podoben tistemu izpred slabega pol leta.

»Za zdaj podrobnejših informacij še nimamo, zagorelo je najbrž v ceveh pod stropom, podobno kot septembra lani,« je za Delo zjutraj povedal Jereb. S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so kasneje sporočili, da je šlo za tlenje v dimniku. Zaradi visoke temperature je namreč pričela tleti izolacija ob dimniku, tlenje pa se je nato razširilo po strešni izolaciji pod pločevinasto streho ob cevnem (inox) dimniku.



Prostovoljni gasilci so požar hitro spravili pod kontrolo, zaposleni pa so se – tako kot zadnjič – iz industrijskega objekta tudi tokrat evakuirali sami. Po besedah Roberta Jereba je pogorelo okrog 60 kvadratnih metrov strehe. 

Požar so hitro spravili pod kontrolo. FOTO: Anja Intihar/Delo
Požar so hitro spravili pod kontrolo. FOTO: Anja Intihar/Delo


Erik Blatnik, vodja oddelka za odnose z mediji na Hidrii, je na naše vprašanje, ali je že drugi požar v livarni v tako kratkem času običajen, odgovoril: »Gre za delovno nesrečo, ki je nekaj povsem običajnega. Pri delovnih procesih se to pač zgodi.« 

Ranjenih v požaru ni bilo, intervencija se je zaključila okrog 13. ure popoldne. Škode je za nekaj tisoč evrov, so potrdili na PU Nova Gorica. Vzrok požara oziroma tlenja izolacije strešne konstrukcije je po prvih ugotovitvah najverjetneje visoka toplota (inox dimnika).

Na intervenciji je sodelovalo okrog 40 gasilcev. FOTO: Anja Intihar/Delo
Na intervenciji je sodelovalo okrog 40 gasilcev. FOTO: Anja Intihar/Delo


V zvezi z omenjeno zadevo so policisti poleg pristojnih pravosodnih organov (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici) obvestili tudi požarno inšpekcijsko službo. Tujo krivdo so izključili, je v zaključku pojasnil Dean Božnik s PU Nova Gorica.