Delova osebnost 2014: In uredništvo je izbralo

Prvega med deseterico izstopajočih Slovenk in Slovencev boste izbrali bralci. Razglasitev bo 5. januarja 2015.

Objavljeno
09. december 2014 21.47
Uredništvo
Uredništvo
Ljubljana – V veselem decembru se v uredništvu Dela sprašujemo: koga smo si v tem letu najbolj zapomnili in zakaj? Kdo nam je bil v navdih, v ponos, za zgled. Pred vami je deseterica naših izbrancev, zmagovalca – Delovo osebnost 2014, pa boste ponovno izbrali bralci.

Deset izjemnih, pogumnih, vztrajnih, dobrodelnih, posebnih ljudi bomo predstavili (prvega že danes) v časopisu, na spletu pa se bodo zadnji teden v letu odvrtele njihove videozgodbe. Zmagovalca bomo poiskali z javnomnenjsko raziskavo in spletno anketo. Razglasitev Delove osebnosti 2014 bo 5. januarja 2015, ob 12. uri, v Viteški dvorani Križank.

V izboru uredništva so: Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki je podjetje v štirih letih pripeljal iz rdečih številk do slovesa ene od dveh vodilnih tovarn za proizvodnjo najboljših butičnih steklenic na svetu. Uspeh gradi na medsebojnem spoštovanju.

Prof. dr. Matjaž Bunc, zdravnik kardiolog, v UKC Ljubljana uvaja pet novih metod za izboljšanje delovanja srca, s čimer rešuje in podaljšuje življenja, Slovenijo pa s tem uvršča med pet najrazvitejših držav na svetu. Pri svojem delu je stoodstoten.

Miha Kos, doktor fizike, idejni oče in upravnik slavne Hiše eksperimentov in že skoraj ponarodelega Znanstivala, je odločen zagovornik promocije znanja in vseživljenjskega učenja. S svojim razkrivanjem znanstvenih »skrivnosti« navduši vsakega sogovornika.

Tina Maze je na olimpijskih igrah v Sočiju zaokrožila sijajno kariero z zmagama v smuku in veleslalomu. Z deveto in deseto kolajno v karieri na OI in SP je postala ena izmed največjih smučark vseh časov ter najboljša slovenska športnica in olimpijka vseh časov.

Dr. Ahmed Pašić je s civilno pobudo Ejga – za lepše Jesenice zaznamoval družbeno življenje na Gorenjskem. Pašić kaže, da se mora družba na odmiranje socialne države odzvati s povezovanjem in iskanjem skupnega dobrega.

Mitja Rotovnik je Cankarjevemu domu dobesedno postavil temelje. Določil in zaznamoval je tudi vsa njegova »Kristusova leta«. In kot ne bomo nikoli izvedeli, kakšen bi bil CD ta desetletja s kakšnim drugim generalom, očitno še ne bomo izvedeli, kakšna bi bila slovenska kulturna politika, če bi jo vodil on. Letos je postal penzionist.

Arheolog dr. Ivan Šprajc je na polotoku Jukatan v Mehiki našel ostanke dveh majevskih mest. Z izjemo velikega majevskega mesta Chactúna, ki ga je Šprajčeva ekipa odkrila lani, na tistem območju doslej niso našli drugih najdišč. O Šprajčevem odkritju so pisali vsi svetovni mediji.

Helena Žigon ima pri svojih 86 letih za sabo vseh 19 ljubljanskih maratonov, vsakič se je podala na 21 kilometrov, letos pa je za slovo izbrala »desetko«. Spreminjale so se države in družbeni sistemi, odhajali so najbližji, ona pa je tekla naprej.

CodeCatz je skupina deklet, ki so v Sloveniji izvedle pionirsko delo: ženske so učile računalniško programiranje, pri tem jim pomaga tudi nekaj kolegov. Svoje delo opravljajo prostovoljno.

Gasilska zveza Slovenije je naša največja prostovoljna organizacija. Združuje več kot 1300 prostovoljnih gasilskih društev s kar 158.000 člani. S svojo nesebičnostjo in pogumom so nam segli v srce.