Tisti, ki se je vprašal: Kako lahko jaz pomagam?

Delova osebnost 2016: Milan Jakopovič je bralce prepričal z brezplačnimi šolskimi malicami za otroke ranljivejših družin.

Objavljeno
06. januar 2017 08.48
Delova osebnost leta 2016
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič
Ljubljana – V kulturnem hramu Cankarjevega imena smo sinoči dobili 27. Delovo osebnost leta. Že četrtič zapored je to humanitarec, ustanovitelj in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič. Lani smo ga spoznali po predlogu o brezplačnih obrokih za otroke finančno ranljivejših družin, s katerim je prodrl v parlament in uspel.

Milan Jakopovič na vprašanje, zakaj Slovenci tako radi nagrajujejo ljudi, ki delujejo dobrodelno, odgovarja: »Država nima dovolj posluha, državljani pa razumejo, kaj je potrebno, da se stvari uredijo.« Pravi, da je topli obrok edini socialni transfer, ki ga dobi neposredno otrok. »Nihče mu ga ne more vzeti, nihče ga ne more zapraviti za druge namene.«

Ko mu je sinoči Delovo priznanje izročil odgovorni urednik Dela Gregor Knafelc, je povedal, da je njegova Petka za nasmeh, darovati pet evrov za šolska kosila, samo ena od možnosti. »Ne bojte se, da se!« je pozval Slovence.

Njegova pobuda o brezplačni malici, ki je v štirih letih postala zakon, ima za sabo dolgo pot. Upal je, da se bo politika odzvala prej. Jakopovič to pojasnjuje z nezaupanjem, ki ga je mogoče čutiti vsepovsod. »Nihče nikomur nič ne verjame, a prava smer je druga; da se slišimo in učimo drug od drugega.«


Na večeru so bile prvič podeljene tudi tri Delove novinarske nagrade: za življenjsko delo, zgodbo in fotografijo leta. Prvi nagrajenec je Vito Divac, katerega opus je obširen in bogat kot le malokateri v slovenskem prostoru. Boštjan Videmšek je postal Delov novinar leta z zgodbami, ki jih piše iz izkušenj, pridobljenih na številnih poteh po kriznih žariščih. Matej Družnik pa je avtor nagrajene fotografije slovenskega namiznoteniškega igralca Bojana Tokića s poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Podelitve so se udeležili števili ugledni Slovenci, med njimi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, Delove osebnosti preteklih let. V zadnjih letih so bralci izbrali Jureta Poglajena, prostovoljne gasilce, Anito Ogulin, Ano Lukner, Iva Boscarola in Borisa Pahorja.