Delova osebnost leta 2016 je Milan Jakopovič

Delova osebnost leta 2016 je postal ustanovitelj in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič.

Objavljeno
05. januar 2017 18.43
Delova osebnost leta 2016
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Delova osebnost leta 2016 je že četrtič zapored postal humanitarec, ustanovitelj in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič. Lani smo ga spoznali po predlogu o brezplačnih obrokih za otroke finančno ranljivejših družin, s katerim je prodrl v parlament in uspel.

Milan Jakopovič na vprašanje, zakaj Slovenci tako radi nagrajujejo ljudi, ki delujejo dobrodelno, širokosrčno, brezplačno, ve odgovor: »Država nima dovolj posluha, državljani pa razumejo, kaj je potrebno, da se stvari uredijo.« Zanj je topli obrok otroku edini socialni transfer, ki ga dobi neposredno otrok. »Nihče mu ga ne more vzeti, nihče ga ne more zapraviti za druge namene.«

Zadnjih 25 let se Jakopovič profesionalno ukvarja z osebami z motnjo v duševnem razvoju. Ni se mogel sprijazniti z dejstvom, da so nekateri otroci ujeti v svet odraslih, da so lahko oropani brezskrbnega otroštva ... Kot je že pred časom povedal, se je septembra 2012 po neki televizijski oddaji o nič krivih otrocih, ujetih v socialne stiske, vprašal, »kako jaz lahko pomagam?« In rodila se je preprosta ideja, po kateri s petimi evri na mesec spreminja otroški svet. Že nekaj let z zbranimi donacijami šolarjem zagotavlja topel obrok. A v društvu so lani opazili, da zakonodaja brezplačno kosilo omogoča le otrokom družin iz prvega razreda dohodninske lestvice, drugi pa imajo le delno subvencijo. In je šel s svojim predlogom med politike ... in na koncu uspel.

Delovo priznanje mu je izročil odgovorni urednik Dela Gregor Knafelc.


Nagrajenec Milan Jakopovič z odgovornim urednikom Dela Gregorjem Knafelcem. Foto: Uroš Hočevar/Delo

V pogovoru z novinarko Vesno Milek, je Jakopovič povedal, da je na prireditev prišel z globokim spoštovanjem do vseh nominirancev, »z njimi in podobnimi ljudmi Slovenija ima prihodnost«. Slovencem ni vseeno za najranljivejše, je poudaril. »Imam službo in urejeno življenje, se pa ob zgodbah drugih sprašujem, zakaj drugi nimajo te sreče. Tako se je pred štirimi leti rodila tudi ideja, kako pomagati drugim.«

Kaj je sočutje brez dejanj, ga je vprašala novinarka, on pa je odgovoril, da je njegova petka za nasmeh, darovati pet evrov za šolska kosila, samo ena od možnosti. »Ne bojte se vplivati na druge, da se!« je pozval Slovence. Statistični podatki o številu otrok, ki potrebujejo pomoč, so ga že pred leti presenetili in pretresli.

Njegova pobuda o brezplačni malici, ki je v štirih letih postala zakon, ima za sabo dolgo pot, upal je, da se bo politika odzvala prej. Jakopovič to pojasnuje z nezaupanjem, ki je vsepovsod. »Nihče nikomur nič ne verjame, a prava smer je druga; da se slišimo in učimo drug od drugega. In vedno je nekdo, ki mu lahko pomagaš.«

Odlična desterica

V Cankarjevem domu se je ob 19. uri z arijo Rajski ptici iz opere Carmen, ki jo je zapela operna pevka Irena Yebuah, začel najpomembnejši dogodek medijske hiše Delo. Že 27. po vrsti - neprekinjeno od leta 1991 - je  namreč uredništvo razglasilo Delovo osebnost preteklega leta.


Operna pevka Irena Yebuah. Foto: Uroš Hočevar

Deseterico finalistov je decembra izbralo uredništvo, zmagovalca med njimi pa bralci na spletnem glasovanju. Klub Cankarjevega doma je odet v magično svetlobo, režija je tekla v rokah starega Delovega znanca Andreja Stražišarja, na prizorišču je bila, poleg operne pevke Irene Yebuah, tudi njena sestra Letizia, predstavili so se tudi sodobni plesalci in navzoči so bili priča zanimivemu scenskemu spektaklu. Večer je povezoval dramski igralec Boris Ostan, pogovor z zmagovalcem pa je vodila novinarka Sobotne priloge Vesna Milek.

Deseterico osebnosti, ki so zaznamovale leto 2016, so sicer sestavljali:

Spomnimo: zadnja leta so bralci za Delovo osebnost leta izbrali Jureta Poglajena, prostovoljne gasilce, Anito Ogulin, Ano Lukner, Iva Boscarola, Borisa Pahorja.