Afera Bulmastifi: Baričevič umorjen, policista nevestno delala?

Tožilka se je pritožila zoper oprostilno sodbo Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju.

Objavljeno
23. april 2013 15.45
dja sojenje
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Čeprav je okrajna sodnica Metka Popivoda januarja razsodila, da policistoma Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju ni mogoče očitati nevestnega dela, se tožilka Dragica Kotnik s takšno odločitvijo ne strinja, zato se je zoper oprostilno sodbo pritožila.

Kotnikova je prepričana, da je kriminalist Mikolčevič 2. februarja 2010 med ogledom kraja dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so podivjani bulmastifi raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča, zavestno prikril nekatere sledove.

Meni, da ni strokovno opravil ogleda kraja dogodka, čeprav je kazalo na mučenje živali in navzočnost neznanca v stanovanju, s kolegom Conradijem, ki je bil tistega dne dežuren na operativno-komunikacijskem centru, pa sta se strinjala, da o sumih mučenja živali in zoofilije ne bosta poročala naprej, zato ne dežurna tožika ne preiskovalni sodnik nista prišla na ogled. Poleg tega je Mikolčevič menda dovolil, da so bili na kraju dogodka navzoči ljudje, ki tam ne bi smeli biti.

Da je bilo delo opravljeno nevestno, tožilka sklepa iz pričanja Baričevičeve sestre Deje, ki je Mikolčeviča opozorila na krvave madeže na stikalih v hiši, pa je ta kljub temu ogled opravil le na dvorišču, ne pa tudi v hiši, čeprav je kazalo, da je Baričevič na dvorišče pribežal iz hiše (pozneje je bilo ugotovljeno, da kri na stikalu pripada enemu od policistov, ki je bil na kraju dogodka).

Kotnikova je še prepričana, da je spolni pripomoček – umetni spolni ud, ki so ga našli na kraju – podtaknjen, saj Baričevič psov ni zlorabljal, kar bi potrdile priče, ki bi lahko tudi povedale, da Baričevič ni imel takšne osebnosti, da bi to počel.

Kotnikova v pritožbi našteva še vrsto vprašanj – »moti« jo prevelik spolni pripomoček, zakaj so bila vrata garaže zaprta, zakaj so bili na umetnem spolnem pripomočku kondomi, zakaj je bil Baričevič sredi zime zunaj slečen, če je bil ponavadi celo sredi poletja na morju vselej oblečen ...

»Tožilstvo v obupnem poskusu, da bi doseglo zanj ugoden rezultat, torej obsodilno sodbo, v tej pritožbi niza vrsto fantastičnih domnev – iz stavka v stavek je več fantastike, ki pa seveda nima niti najmanjše opore v izvedenih dokazih. Višje sodišče bo tožilsko pritožbo zagotovo zavrnilo in potrdilo oprostilno sodbo,« pravi Conradijev zagovornik odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. Da »tožilka pretirava v svoji vnemi in po nepotrebnem izgublja energijo, namesto da bi jo uporabila tam, kjer bi bilo to treba«, pa meni Mikolčevičev zagovornik odvetnik Gorazd Fišer.

Kotnikova je prepričana, da je pse vzdražila in na Baričeviča naščuvala neka tretja oseba, da je bil na kraju dejanja neznanec, pa je povedal tudi očividec, ki je izpred hiše videl odpeljati črn terenec prestižne znamke.

Tožilka v pritožbi na več mestih omenja tudi odvetnika Mira Senico – ta je skupaj z Janezom Zemljaričem zaposlene v Baričevičevem zdravstvenem centru Barsos obvestil o Baričevičevi smrti, Dejo Baričevič in nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec je klical na kraj dogodka, nato je prišel v Barsos, da bi dal moralno podporo. Pri tem se Kotnikova sprašuje, zakaj tega sestri oškodovanca ni ponudil na kraju dogodka.

Tožilka višjemu sodišču zato predlaga, naj razveljavi oprostilno sodbo in jo vrne prvostopenjskemu v novo sojenje ali pa njeni pritožbi ugodi ter Mikolčeviča obsodi na leto dni, Conradija pa na pet mesecev zapora, oba s preizkusno dobo treh let. Kotnikova je januarja od NPU zahtevala, da raziščejo sum domnevnega umora Baričeviča a preiskovalci po naših podatkih do drugačnih ugotovitev od že znanih menda niso prišli.