Afera Bulmastifi: obdolžili kinologa, ovadbo proti odvetniku Senici zavrgli

Zaradi nepravilnosti v postopku vračanja psov Saši Baričeviču obtožni predlog proti Černetovi in Rotnerju.

Objavljeno
17. junij 2011 23.36
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Zaradi nepravilnosti v postopku vračanja psov njihovemu lastniku Saši Baričeviču po napadu na Stanislava Megliča so na ljubljanskem okrajnem sodišču več mesecev tekla posamezna preiskovalna dejanja.

Ljubljansko okrožno tožilstvo je po tistem, ko je obtožni predlog vložilo proti nekdanji državni sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo Sonji Bukovec, po končanih posameznih preiskovalnih dejanjih 30. maja vložilo obtožni predlog zaradi ponarejanja listin še proti kinologoma Alenki Černe in Rajku Rotnerju, ovadbo zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe zoper odvetnika Mira Senico pa je zavrglo.

Še vedno pa specializirani oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala preiskuje, ali je kdo od policistov zlorabil pooblastila oziroma kako so posnetki s prizorišča napada psov na Saša Baričeviča prišli v javnost.

Kot so nam povedali na vrhovnem tožilstvu, je zadeva še vedno v predkazenskem postopku, zaradi česar nam v tej fazi več podatkov ne morejo posredovati.

Tožilska odločitev še ni sprejeta niti glede preiskave, ki jo je skupina opravila (brez sodelovanja policije) v zvezi z na novo ugotovljenimi dejstvi v Baričevičevi hiši, ko so policisti specializiranega oddelka posebne tožilske skupine skoraj leto dni po tragediji v Oražnovi ulici v Ljubljani znova opravili preiskavo hiše in na dveh stikalih za prižiganje luči našli krvne madeže, ki pripadajo neznanemu človeku.

Ker obtožni predlog, ki ga je tožilstvo sredi februarja vložilo proti Sonji Bukovec zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, še ni vročen obdolženki in je še vedno v fazi preizkušanja, še ni dokončno, da bo nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in družinska prijateljica Baričevičevih sedla na zatožno klop.

Kot je znano, je ljubljansko okrožno državno tožilstvo sprva zavrglo kazenske ovadbe zoper nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, njegovo državno sekretarko Sonjo Bukovec, pravnika Tanjo Hofman in Romana Pečkaja ter direktorico veterinarske uprave Vido Čadonič Špelič.

A po oddaji Pogledi Slovenije na nacionalni televiziji 16. decembra lani so zadevo znova vzeli pod drobnogled »glede na nekatera na novo ugotovljena dejstva«. Izkupiček dodatnih zaslišanj prič je obtožni predlog proti Bukovčevi in zdaj še proti Černetovi in Rotnerju.