Ambulantne bolnike »hospitalizirali« zaradi denarja?

Marjan Maček, finančni direktor murskosoboške bolnišnice, zatrdil, da so obračuni nesporni.

Objavljeno
02. februar 2015 16.09
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota – Ker finančni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Marjan Maček na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, bo murskosoboško okrožno sodišče kmalu razpisalo začetek glavne obravnave zoper njega kot odgovorno osebo.

Obtožnica Marjanu Mačku očita, da je zlorabil uradni položaj in s ponarejanjem dokumentov januarja 2012 za december 2011 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) oškodoval za skoraj 140.000 evrov. V začetku januarja 2012 je menda zaposlenim v računovodstvu bolnišnice naročil, naj nekatere ambulantne obravnave bolnikov v decembru 2011 spremenijo v hospitalizacijo in zavodu za zdravstveno zavarovanje izdajo temu primerno višje račune. Tako naj bi bolnišnica dobila neupravičeno premoženjsko korist v škodo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

»Zavod ostal dolžan dva milijona evrov«

Tožilstvo je dejanje opredelilo kot zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za katero je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let. Že v fazi preiskave so v bolnišnici zatrjevali, da niso delali nič narobe, da se po navodilih ZZZS v bolnišnici lahko opredeljujejo med ambulantno in hospitalno obravnavo in da je takšen način dela stalna praksa v slovenskih bolnišnicah in drugih zdravstvenih zavodih.

Tudi včeraj nam je Marjan Maček zatrdil, da nima slabe vesti in da z obračuni za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pri njih ni bilo nič narobe, predvsem pa da ZZZS ni bil oškodovan, ampak je bilo obratno: zavod je za tisto leto bolnišnici ostal dolžan dva milijona evrov. »Ker moramo v bolnišnici obravnavati vse bolnike, ki pridejo k nam, ne glede na to, ali smo že izpolnili načrt, ki nam ga prizna ZZZS ali ne, je škoda vsako leto na naši strani, saj nam zavod ne priznava teh povečanih stroškov,« je včeraj dejal Maček.