Andrej Lovšin želi, da mu odvetnika plača država

Andrej Lovšin zaprosil za brezplačno pravno pomoč, a mu je sodišče ni odobrilo

Objavljeno
15. maj 2015 18.34
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin, ki bo moral dokazati zakonitost za 1,88 milijona evrov premoženja, je zaprosil za brezplačno pravno pomoč, a si bo moral odvetnika očitno plačati sam.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da je bil včerajšnji narok, na katerem bi morali začeti obravnavati tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, preklican »zaradi zagotovitve zagovornika«, naslednji narok pa je razpisan za 15. junija.

Lovšina so donedavnega v tem postopku zastopali odvetniki iz Odvetniške družbe Čeferin, ki so tudi spisali odgovor na tožbo, a ga v tem postopku očitno ne zastopajo več. Lovšin je namreč na koprsko okrožno sodišče 14. aprila vložil prošnjo za dodelitev brezplačne pravne pomoči, a je to njegovo prošnjo v torek zavrnilo, nam je potrdila predsednica sodišča Darja Srabotič.

Čeprav tožbo obravnava ljubljansko sodišče, je za odločanje o brezplačni pravni pomoči pristojno sodišče, na območju katerega ima prosilec stalno ali začasno prebivališče, to pa je koprsko, še pojasnjuje Srabotičeva.

Pet stanovanj, delnice, avto

Specializirano državno tožilstvo od Lovšina s tožbo terja premoženje, vredno 1,881.660 evrov, saj je prepričano, da je to nezakonitega izvora. Ker je večino premoženja Lovšin prepisal na družinske člane, sta se v tožbi znašli še sorodnici Lucija in Marija Lovšin.

Poleg 85 kvadratov velikega apartmaja v nekdanjem Aparthotelu Jadranka na eminentni lokaciji v Portorožu ter 49.650 vrednostnih papirjev Intereurope v lasti Andreja Lovšina želi tožilstvo Lovšinovi hčeri Luciji odvzeti 35 kvadratov veliko stanovanje, prav tako v Jadranki, stanovanje na Železni cesti v Ljubljani s parkirnim mestom, stanovanje s shrambo in dvema parkirnima prostoroma v ljubljanski Vili Urbani ter avtomobil VW EOS, 2.0, medtem ko od Marije Lovšin terja 35 kvadratov velik apartma v Jadranki. Poleg naštetega tožilci trdijo, da je nezakonitega izvora tudi za 899.951 evrov drugega Lovšinovega premoženja.

Sodišče je podaljšalo začasno zavarovanje vsega premoženja Lovšinovih in to do pravnomočnosti odločitve o tožbenem zahtevku, Lovšinu pa je tudi prepovedalo razpolagati z zemljiškim pismom za zemljiški dolg v višini 300.000 evrov na apartmaju v Portorožu, Luciji Lovšin pa z zemljiškimi pismi, izstavljenimi za zemljiški dolg v višini pol milijona evrov za stanovanje v Vili Urbani. Prav tako je Lovšinovi gospodarski družbi Optio prepovedalo poravnati terjatev v višini 691.200 evrov Lovšinu.

Država je isto Lovšinovo stanovanje v Portorožu zavarovala tudi v postopku zaradi davčnega dolga. Kot smo že pisali, je piransko okrajno sodišče marca dovolilo izvršbo s prodajo dveh Lovšinovih nepremičnin za poplačilo terjatev koprskega finančnega urada v skupni višini 810.864,59 evrov in nadaljnjih zamudnih obresti.

Dolg, ki ga poskuša država izterjati od Lovšina z rubežem nepremičnin, namreč izvira iz nadzora, ki so ga davčni inšpektorji pri njem opravili za obdobje med letoma 2006 in 2010 ter odkrili za 1,6 milijona nenapovedanih prihodkov, pregledali pa so obdobje, v katerem je bil predsednik uprave Intereurope. Ker izvora denarja menda ni znal ustrezno pojasniti, so ga obdavčili s 693.000 evri, a ker se državi v davčni izvršbi ni uspelo poplačati, je državno pravobranilstvo zaradi izterjave dveh terjatev, ki jih je že prej zavarovalo s hipoteko, vložilo predlog za izvršbo s prodajo dveh nepremičnin, apartmaja v Portorožu in gozda v Ribnici (nanj je hipoteko za državo vpisala tudi Intereuropa).

»Državno pravobranilstvo je bilo šele po tem, ko je sodišče že izdalo sklep, s katerim je predlagano izvršbo v celoti dovolilo, seznanjeno, da je ena izmed nepremičnin predmet tožbenega zahtevka v pravdnem postopku po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. V tem delu je izvršba ustavljena, glede druge nepremičnine pa je izvršba v teku (sklep sicer še ni pravnomočen),« pojasnuje predstavnica pravobranilstva za odnose z javnostmi Anita Drev.

Na portoroškem stanovanju je bila sicer že konec leta 2006 vknjižena hipoteka SKB v višini posojila 930.000 evrov, ki ga je Lovšin najel za nakup delnic Intereurope in ga je menda večinoma tudi poplačal. Naslednji je vknjižen že omenjeni zemljiški dolg v višini 300.000 – v zvezi s tem je piransko okrajno sodišče marca objavilo poziv imetniku zemljiškega pisma, naj se v treh mesecih razkrije in sporoči svoje identifikacijske podatke ter izroči izvirnik pisma. Če tega ne bo storil, bo nastopila domneva, da je zemljiški dolg ustanovil lastnik nepremičnin sam, ob takšni ugotovitvi pa se šteje, da nepremičnina ni obremenjena z zemljiškim dolgom, zato lahko svoje terjatve uveljavljajo drugi upniki.

Zoper Lovšina sicer poteka kazenski postopek v zvezi z naložbo v logistični center Čehov v Rusiji; decembra lani na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, narok za glavno obravnavo pa še ni znan. Takrat je Lovšin dejal, da stanuje v svojem stanovanju v Portorožu, da je zaposlen v svoji družbi Optio, da nima avta in da prejema 1500 evrov neto plače.

Preiskava v zvezi s posli Intereurope v Ukrajini še ni končana, prav tako še ni končana obravnava odškodninske tožbe v zadevi Čehov, za kar Intereuropa od njega terja 37,5 milijona evrov. Po naših podatkih sodišče čaka na ugotovitve ruskega izvedenca za nepremičnine.