Mislila je, da je zaradi spremstva varna

Zorica Škrbić je bila pred ugrabitvijo prepričana, da se ji ne more nič zgoditi.

Objavljeno
07. december 2017 16.12
Simona Fajfar
Simona Fajfar
LjubljanaZorica Škrbić, ki jo je skupina ljudi – štirje so znani, dva pa ne - junija 2014 v Ljubljani ugrabila in do smrti mučila, ker naj bi vedela, kje je plen iz ropa banke SKB, je imela občutek, da jo spremlja policija. Njeni prijatelji pravijo, da je bila zato prepričana, da se ji ne more nič zgoditi.

Na ponovnem sojenju Milanu Trivkoviću, ki je obtožen, da je bil član hudodelske združbe, ki naj bi junija 2014 v Ljubljani ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić, so na zadnjem naroku prebirali izjave prič, tudi njenih prijateljev. Zorico Škrbić je z J. K. vezalo sedemletno prijateljstvo, ki je prerastlo iz odnosa frizer-stranka. Zorica Škrbić je k njej hodila enkrat, tudi dvakrat tedensko in je J.K. med drugim povedala, da ima kiosk in računovodstvo, poleg tega pa da ustanavlja tudi slamnata podjetja.

Ta njena prijateljica je vedela, da je Zorica dolgoletna partnerica roparja sefov SKB Dejana Vidmarja, ki je bil kasneje obsojen na skupno 15 let zapora zaradi ropa sefov SKB v noči na 1. november 2005, ko je iz sefov izginilo za 28 milijonov evrov plena. Zorico je skrbelo, kako se bo proces končal, vendar je bila tudi prepričana, da bo po 12. septembru vsega konec in bosta z Dejanom odšla na potovanje.

J.K. je tudi povedala, da je Dejan Zorici za 30. rojstni dan kupil nov BMW, ki ga je policija kasneje zasegla, imela pa je tudi namen prirediti veliko zabavo, ki pa jo je odpovedala. »Nikoli ni govorila, da ima finančne težave,« je povedala J.K., ki je – tako kot druge priče -, dejala, da to ni presenetljivo, saj je Zorica ogromno delala.

Ni pa je skrbela lastna varnost, je razložila J.K., saj naj bi eden od znancev imel nalogo, da jo varuje. Poleg tega je Zorica Škrbić prijateljici povedala, da je na avtu našla sledilno napravo, ki jo je nesla na policijo. Bila je prepričana, da ji je napravo namestila policija oziroma kriminalisti. Zorica naj bi celo rekla, da »se mi nima kaj zgoditi, ker imam vseskozi spremstvo.« To spremstvo naj bi se nanašalo na policijo…

Druga priča, S.I., pa je z Zorico Škrbić prijateljevala kakšno leto in pol, saj ju je povezalo dejstvo, da sta obe imeli fanta v priporu. »Zorica je bila vedno nasmejana,« je preiskovalnemu sodniku dejala S.I., ki je potrdila, da Zorica ni nikoli rekla, da jo je strah ali pa da bi se počutila ogroženo. Je pa res, da ne bi bilo težko ugotoviti, kakšna je njena vsakodnevna rutina, saj je Zorica Škrbić dan začela s tekom, potem pa je delala tudi po 20 ur. Ob takšni količini dela ni presenetljivo, če je imela dovolj denarja in je bila tudi urejena, je dejala S.I.

Da pa se je v času pred ugrabitvijo in smrtjo Zorice Škrbić »nekaj dogajalo«, je opozoril F. K., Zoričin prijatelj, ki je nekaj let tudi delal v njenem podjetju. Razlog za ta slab občutek naj bi bil povezan z njenim partnerjem Dejanom Vidmarjem oziroma njegova vpletenost v rop SKB. F.K. je razložil, da Zorica Škrbić ni imela denarja v izobilju, saj naj bi si ga občasno od njega izposodila, vendar mu ga je vedno tudi vrnila. »Imela je nek strah,« je ocenil F.K., ki ji je tudi odsvetoval, da bi sama kolesarila na ljubljanski grad, kamor je šla, če je imela čas. Šesti čut mu je skupaj s sledilno napravo, ki jo je našla na avtu, pravil, da »gre za neke čudne zadeve«.

V nadaljevanju naroka pa sta obramba in tožilstvo spregovorila tudi o nekaterih podrobnostih z nedavnega ogleda kraja in rekonstrtukciji dogodka na obrobju Ljubljane, kamor so ugrabitelji 26. junija 2014 pripeljala Zorico Škrbić in jo na neobljudenem kraju v gozdu zverinsko mučili, da bi povedala, kje je plen iz SKB. Potem so jo okoli pol pete ure zjutraj odvrgli v Podpreči, kjer je umrla pred prihodom reševalcev.