Boris Šuštar v Kanadi preklical prošnjo za azil

Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Boris Šuštar je po poldrugem mesecu bivanja v imigracijskem priporu v Kanadi presenetljivo obvestil kanadske oblasti, da se želi čim prej vrniti v domovino.

Objavljeno
15. september 2007 08.00
Boris Šuštar
Ljubljana – Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Boris Šuštar je po poldrugem mesecu bivanja v imigracijskem priporu v Kanadi presenetljivo obvestil kanadske oblasti, da se želi čim prej vrniti v domovino. Kot smo izvedeli, je imigracijskemu uradu v Torontu v sredo poslal obvestilo, da umika prošnjo za azil, naše veleposlaništvo pa naj bi v teh dneh tudi prosil, naj mu izda potni list, da se bo lahko vrnil v Slovenijo. Šuštarjeve osebne dokumente so namreč po tistem, ko jo je med sojenjem na ljubljanskem okrožnem sodišču popihal v Kanado in ko so za njim razpisali mednarodno tiralico, preklicali. Če bo Šuštar res stopil na slovenska tla, ga bodo takoj poslali v pripor, saj še vedno velja sklep o odreditvi pripora.

Šuštarja so v Kanadi prijeli 26. julija, natanko deset dni po tistem, ko so ga na ljubljanskem okrožnem sodišču v odsotnosti obsodili na šest let zapora zaradi zlorabe uradnega položaja. Po odrejenem pridržanju in priporu so se začela ugibanja, ali ga bo Kanada izročila Sloveniji ali izgnala, Šuštar pa je medtem zaprosil za politični azil. A očitno se je v zaporu West Detention Center naveličal čakanja, kaj se bo zgodilo z njim. Zato se je prošnji za azil odrekel in zdaj kanadsko oblast prosi, naj mu omogoči neovirano vrnitev v domovino.

Že pred Šuštarjem se je med sojenjem v Kanado zatekel tudi soobtoženi Boštjan Šoba. A tudi on se je 22. avgusta znašel za rešetkami torontskega zapora. Tudi Šobini dokumenti so preklicani, v Kanado pa je že poslana prošnja za njegovo izročitev, zdaj pa na našem pravosodnem ministrstvu, kot smo izvedeli včeraj, še vedno pripravljajo dodatno dokumentacijo. Zadnjo besedo glede izročitve bo imel kanadski pravosodni minister, po naših informacijah pa se Šobi ne mudi nazaj v domovino tako kot Šuštarju.

Več si preberite v tiskani izdaji Dela.