Branko Maček ni bil zmožen presoje

»Maček se zaveda težav z alkoholom, je samovšečen, impulziven in zaradi posledic nesreče čustveno neorganiziran.«

Objavljeno
24. maj 2012 16.57
P. Š., Celje
P. Š., Celje

Celje - Branko Maček se zaveda svojih težav z alkoholom, je samovšečen, impulziven in zaradi posledic nesreče čustveno neorganiziran. Med nesrečo je bil bistveno zmanjšano prišteven, preveč je bil opit, da bi bil sposoben presojati in se obvladovati. Po končanem sojenju bo moral nadaljevati zdravljenje.

Takšne so strnjene ugotovitve dopolnjenega mnenja psihiatričnega izvedenca dr. Gorazda V. Mrevljeta o obtožencu, ki je 2. oktobra 2009 na avtocesti pri Arji vasi povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi Celjani, ena od udeleženk pa je bila hudo ranjena.

Isti izvedenec je še ugotovil, da je Maček sposoben spremljati obravnavo, čeprav je tudi danes tožil nad pomanjkanjem zbranosti, a je poldrugo uro vseeno zdržal na zatožni klopi.

Njegov zagovornik Damir Ivančič zahteva novega izvedenca cestnoprometne stroke, kajti Iztok Ciglarič ni zadovoljivo odgovoril na zastavljena vprašanja, niti se ni opredelil.

Ivančič želi tujega izvedenca (iz območja EU), ki bi lahko nepristransko ocenil skladnost spornega križišča v Šentjurpertu in postavitve znakov s pravili cestno prometne stroke in znanosti ter z evropskimi smernicami. Po njegovem naši izvedenci večinoma sodelujejo z Darsom, v Sloveniji pa je še veliko podobnih neustreznih križišč.

Sojenje se nadaljuje 31. maja, ko bo sodnica Marjana Topolovec Dolinšek kljub vsemu najprej zaslišala Ciglariča.