Casiraghi bi zdaj rad ovadil policista

Sodnik meni, da se policisti izmikajo glede tega, kaj so vedeli o Casiraghiju.

Objavljeno
08. december 2017 15.46
sojenje Stephen Casiraghiju, Ljubljana, 23.11.2017. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana - Na sojenju Stephenu Casiraghiju se še vedno vse vrti okrog vprašanja, ali in kako je policija spremljala razvpitega obsojenca po prihodu iz zapora. Na sodišču je bilo slišati tudi, da je policija prejela kar nekaj klicev občanov, ki jih je bilo Casiraghija strah.

Na sojenju Casiragiju zaradi vrste kaznivih dejanj, ki naj bi si jih nabral ob begu pred policisti 25. marca med 9.22 in 9.30 v središču Ljubljane, sta bila zaslišana dva policista. Klemen Jurjevčič, pomočnik komandirja na policijski postaji Ljubljana Center, ki ob dogodku sicer ni bil navzoč, je kot pristojen za ocenjevanje zakonitosti in strokovnosti uporabljenih policijskih ukrepov preveril ravnanja svojih kolegov oziroma podrejenih tistega dne.
Kot je povedal, je bil edini ukrep tistega dne uporaba lisic, ko so Casiraghija prijeli, a sodnika Martina Jančarja je bolj zanimalo dogajanje pred tem. V obtožbi je namreč očitek, da je Casiraghi s silo preprečil uradni osebi dejanje, ko je proti policistoma, ki sta ga poskušala ustaviti tako, da sta z avtomobilom prečno zapeljala pred njega, zapeljal s svojim cliom. Policist je, da bi preprečil nesrečo, moral zapeljati vzvratno, Casiraghi pa je z veliko hitrostjo zapeljal tik ob avtomobilu. Tožilstvo bi le zaradi tega Casiraghiju naložilo dve leti zapora (predlog enotne kazni ob priznanju krivde se je sicer glasil pet let in pol zapora).

A, kot je povedal Jurjevčič, ukrepa uporabe vozila za prisilno ustavljanje sploh ni ocenjeval, saj policista nista povedala, da bi avtomobil uporabljala za ustavljanje Casiraghija in o tem nista napravila nobenega uradnega zaznamka, za takšno početje pa tudi nista imela dovoljenja. Še več, takšno ravnanje je bilo sodeč po besedah priče povsem neprimerno oziroma nesmiselno.


Policisti lahko na ta način avtomobil sicer ustavijo šele, ko bežeč avtomobil dvakrat na njihove znake ne ustavi, ukrep pa mora odobriti operativno-komunikacijski center. Na vprašanje tožilke Jerneje Pielick, da se je vse skupaj odvijalo zelo hitro in ali sta policista sploh imela čas zadostiti vsem pogojem, je odgovoril, da zelo težko. Policisti bi namreč morali ustaviti ves promet, da bi bila »blokada« varna tudi za vse udeležence v prometu in sploh učinkovita, kar pa je z enim avtomobilom na Njegoševi cesti nemogoče. Poleg tega bi morala avtomobil zapustiti, da se ubežnik ne bi zaletel v njiju, ko sta bila še v avtomobilu.


»Šlo je za poskus umora, lahko bi bila nesreča!« je trenutek takoj izkoristil obtoženi Casiraghi, ki ga je zanimalo, ali še ima čas, da policista ovadi. »Če je bilo vse strokovno in zakonito, zakaj tega niso zabeležili,« je negodoval med drugim.
Pomočnik komandirja PP Moste Robert Bratkovič pa je moral med drugim pojasnjevati okoliščine klica na center za socialno delo (CSD) v času, ko je bil tam ravno Casiraghi. Direktor CSD Moste - Polje Marjan Vončina je namreč povedal, da se je obtoženi dan po prihodu iz zapora zaradi uveljavljanja pravice do denarne pomoči oglasil pri njem in kako je ravno takrat prejel klic s policije. »Povedali so mi, da je Casiraghi na prostosti in da se lahko obrnemo na njih, če bomo potrebovali zaščito. Imel sem občutek, da ima policija nalogo spremljati njegovo prostost,« je povedal.
A Bratkovič je pojasnil, da so prejeli kar nekaj klicev občanov iz Polja oziroma Kašlja, kjer je Casiraghi nazadnje živel, klicatelje je bilo menda namreč po izpustu iz zapora strah. Eden je tudi povedal, da se prejšnjega dne zlogasni zapornik tam oglasil pri daljnem sorodniku in pri njem pustil neke osebne stvari, nato pa dejal, da gre na CSD. Zaradi tega je sam opravil klic na CSD, hotel jih je le poučiti o samozaščitnih ukrepih.


V tem postopku je ob pričanju policistov, ki so zelo različno izpovedovali o tem, kaj so jim nadrejeni povedali glede Casiraghija, tudi sodnik Jančar dobil občutek, da se policisti izmikajo pri odgovorih in skrivajo, da so bili obveščeni o tem, da so Casiraghija izpustili na prostost. Sodnik se temu čudi, saj kot nekdanji policist dobro pozna naravo policijskega dela, poleg tega pa je sodišče od PP Ljubljana Center pridobilo celo depešo, ki so jo poslali na vse policijske postaje in v kateri med drugim piše, da morajo vsi policisti dobiti navodila, da morajo biti v postopkih s Casiraghijem posebej previdni, saj obstaja nevarnost maščevanja. Ravnanja policistov pa je tako ali tako že ocenil kot zakonita s tem, ko je zavrnil predlog za izločitev dokazov obrambe, ki je prepričana, da so Casiraghija nezakonito sledili, njegov sklep pa je prestal tudi sito višjega sodišča.