Cerkveni spor: po razkritju nepravilnosti odpuščen

Željko Lubarda razkril nečednosti, ki jih je menda počel njegov predhodnik, paroh Peran Bošković.

Objavljeno
12. februar 2017 19.16
tlo bela krajina
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču se je začel sodni spor med ljubljansko župnijo Srbske pravoslavne cerkve in Željkom Lubardo, ki toži nekdanjega delodajalca. Njegovo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas so prekinili iz poslovnega razloga oziroma zato, pravi Lubarda, ker je opozoril na nepravilnosti svojega predhodnika.

Željko Lubarda je že, ko je bil še zaposlen v ljubljanski župniji Srbske pravoslavne cerkve (SPC), vložil prvo tožbo proti delodajalcu zaradi mobinga, zaradi česar zahteva odškodnino v višini 15.000 evrov. Trdi, da so šikanirali njega in vso družino, saj se je moral iz Ljubljane preseliti v Kočevje, potem v Novo mesto, sedem mesecev zatem pa v Koprivnico. »Tožbo smo vložili februarja 2016, a bom vesela, če se bo sojenje začelo v roku dveh let,« pravi Lubardova pooblaščenka Irena Urbanc.

Življenje Lubarde se je občutno spremenilo po letu 2012, ko je svojega predhodnika, paroha Perana Boškovića, obremenil nezakonitih dejanj, ki jih obravnavajo v kazenskem postopku, ki se bliža koncu. Tožilec očita Boškoviću kaznivi dejanji poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pravoslavno cerkev je menda oškodoval za dobrih 73.000 evrov, za več kot 114.000 evrov škode pa ji je domnevno povzročil tudi z nepravilnostmi pri gradnji kulturno-pastoralnega centra, s prisvojitvijo dela donacij in gradbenega materiala za gradnjo svoje hiše.

Brez argumentacije

Toda po razkritju te zgodbe je Srbska pravoslavna cerkev ovaditelja Lubardo sredi julija 2016 odpustila. Čeprav je imel sklenjeno pogodbo o zaposlitvi od začetka leta 2014 za nedoločen čas in poln delovni čas ter je za SPC v Sloveniji delal od leta 2012, so ga odpustili iz poslovnega razloga. »Poslovni razlog je najbolj širok razlog za odpoved delovnega razmerja, v kar spada sleherni ekonomski, organizacijski in podoben razlog,« je utemeljeval Aljoša Dežman, odvetnik tožene stranke. Cerkev tudi nasprotuje reintegraciji, »saj ne vidi možnosti nadaljevanja delovnega razmerja, prav tako nasprotuje odškodnini«.

Urbančeva je izpostavila, da ljubljanska župnija SPC v odpovedi ni navedla poslovnih razlogov, niti jih ni argumentirala. Poleg tega je od konca junija 2016 v Novem mestu na delovnem mestu, ki ga je prej opravljal Lubarda, postavljen nov duhovnik Danijel Mikulić, ki je odgovoren za Novo mesto, Kočevje in Litijo. »Kakršenkoli poznejši argument poslovnega razloga po mnenju tožeče stranke, upoštevaje obsežno sodno prakso, ni dopusten,« pravi Urbančeva.

Toda če bo sodišče ugotovilo, da je prenehanje pogodbe o zaposlitvi nezakonito in nadaljevanje delovnega razmerja ne bi bilo več mogoče, tožnik iz previdnosti zahteva odškodnino v višini 15 plač, to je 21.327 evrov. Vendar vztraja predvsem pri nadaljevanju delovnega razmerja, je opozorila njegova odvetnica, ker je star 40 let, po izobrazbi magister teologije in tako rekoč nezaposljiv v Sloveniji. Z ženo, pedagoginjo, ki si je izobrazbo pridobila v Bosni in v Sloveniji ne dela, imata štiri otroke v starosti od dveh do 12 let. Zdaj živijo v najetem stanovanju v Novem mestu, preživijo pa s prihranki in pomočjo vernikov.

Pooblaščenec SPC je še opozoril, da je Pravoslavna cerkev eksteritorialna organizacija, ki spada pod cerkveno oziroma kanonsko pravo. Tožnik, je poudaril Aljoša Dežman, je na podlagi tega prišel na delo v Slovenijo in z vedenjem, da je to začasno. Urbančeva pa je opozorila, da je pogodba o zaposlitvi sestavljena po slovenski zakonodaji in jo je mogoče odpovedati le iz razlogov, ki so navedeni v zakonu o delovnih razmerjih. Sojenje se bo nadaljevalo sredi marca.