»Dacar« bo lahko svetoval le še sojetnikom

Dejan Sprinčnik si je leto zapora prislužil, ker je od gostincev nezakonito izvabljal denar.

Objavljeno
10. februar 2015 15.49
Nada Černič Cvetanovski, Krško
Nada Černič Cvetanovski, Krško

Brežice – Najprej je bil bolan, nato je odpravljal posledice žleda, potem je bil nedosegljiv, nazadnje pa so Dejana Sprinčnika, samooklicanega davčnega inšpektorja, prijeli na delovnem mestu v Avstriji. Tja se vsaj leto dni še ne bo vrnil, saj bo zdaj nekaj časa spal na zaporniški žimnici.

Eno leto zapora je sodnica Danijela Knez Molan prisodila Dejanu Sprinčniku iz Maribora, ki je zdaj prijavljen na Hrvaškem, in sicer za sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje v sostorilstvu. Skupaj z Igorjem Požarom, ta je svojo 16-mesečno kazen v času, ko se je Sprinčnik izmikal, že odsedel, sta obiskovala gostince po Posavju in Obsotelju in od njih izvabljala denar, v zameno pa naj bi jima podjetna dacarja uredila, da ne bi dobili inšpekcije.

Požar, ki je poznal teren, je lažnega šefa davčne uprave iz Maribora, davčnega forenzika in kar je še podobnih davčnih nazivov, s katerimi je predstavljal Sprinčnika, vozil od gostilniških vrat do vrat. Tam je Sprinčnik gostincem svetoval glede domnevno neurejene dokumentacije in obljubil, da bo uredil stvari, če plačajo določeno vsoto.

Gostinci so bili odprtih rok in so domnevnemu inšpektorju dali, kolikor je zahteval, tudi do pet tisoč evrov. Ker sta videla, kako zlahka gostinci, očitno s slabo vestjo zaradi neurejenega poslovanja in dokumentacije, nasedajo, sta se prevaranta v posamezne lokale vračala znova in zahtevala še kakšen dodatek, kajti »zadeve na mariborskem davčnem uradu so se zakomplicirale in so že skoraj na tožilstvu«. In gostinci so spet odprli mošnjičke, saj so inšpektorjema raje dali nekaj tisočakov, kot pa plačali po petdeset tisoč evrov kazni, s kakršnimi sta jima grozila. Sprinčnik in Požar sta od gostincev dobila dobrih 14 tisočakov.

Najprej zanikal, nato priznal

Požar, ki je bil obsojen na višjo kazen, saj je ogoljufal tudi Sprinčnika, ki mu je posodil šest tisoč evrov, na vesti pa je imel tudi nekaj drugih goljufij, je dejanje takoj priznal. Sprinčnik pa je v začetku zanikal, nato se je skril in je bil sodišču nedosegljiv, na koncu, ko so ga sneli z začasnega delovnega mesta v avstrijskem Gradcu, pa je vse priznal in se pokesal. Trdil je, da ga je v to godljo potunkal Požar, kateremu je Sprinčnik, ki je bil že večkrat obsojen zaradi podobnih kaznivih dejanj, denar tudi posojal. Tudi njegov zagovornik je sodišče prepričeval, da je Sprinčnika v kaznivo dejanje zapeljal Požar, ta pa je v sodelovanje privolil zaradi hude finančne stiske.

Obtoženi je obljubil, da bo vsem gostincem povrnil denar, to pa bi lahko storil le, če bi delal v tovarni in mu ne bi bilo treba v zapor. A sodišče njegovih prošenj ni uslišalo. Za eno leto ga bo poslalo v zapor, tako kot Požarju pa bodo tudi njemu odvzeli protipravno pridobljeno premoženjsko korist v višini 7100 evrov.

Oškodovanci brez denarja

Gostinci, ki so podjetnima goljufoma brez zadržkov dajali denar, da bi se otresli davčne inšpekcije, so na sodišču potožili, da denarja niso dobili vrnjenega. Predsednica sodišča Maja Baškovič nam je pojasnila, da gostinci, ki so dali denar v tej zadevi, niso oškodovanci, saj gre za nezakonito posredovanje. Gostinci so namreč dali denar za nezakonito posredovanje, dali so torej podkupnino, podkupnine pa ne morejo biti vrnjene, vsaj ne v kazenskem postopku.

Isti dan, ko je potekalo sojenje lažnemu davčnemu inšpektorju Sprinčniku, pa so v sosednji sodni dvorani spet sodili njegovemu nekdanjemu pajdašu Igorju Požarju. Požar naj bi za 50.000 evrov kupil avto, ki ga je sicer pred tem kupil Sprinčnik, a ker ga ni mogel odplačati, mu ga je prodajalec vzel in ga prodal Požarju. Ta naj bi kupnino nakazal na račun prodajalca.

Ker kupnine ni bilo, prodajalec pa jo je zahteval, mu je Požar poslal potrdilo, da je kupnina plačana. Ko je prodajalec na banki preverjal stanje, kupnine še vedno ni bilo, izvedel pa je, da je Požarjevo potrdilo o plačilu lažno oziroma ponarejeno. Zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin je bil Požar obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, oproščen pa je bil stroškov postopka. Sodba je pravnomočna.