Dekle pretepal in na koncu še ustrelil

Amadej Kovačič je na sodišču povedal, da hoče nižjo kazen, ker ima še druge postopke in ne bi bil rad predolgo v zaporu.
Objavljeno
08. januar 2018 19.48
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Pred senatom novomeškega okrožnega sodišča se je včeraj spet zagovarjal Amadej Kovačič, ki mu obtožnica očita poskus uboja nekdanjega dekleta Saše Šerkezi. Da bi na njo streljal, se sploh ne spomni. Zanikal je tudi, da bi bil poldrugo leto nasilen do nje.

Krvavi dogodek se je zgodil marca lani v romskem naselju Brezje, ko se je takratni par z avtom pripeljal na obisk k sorodnikom. Amedej Kovačič je pograbil pištolo in dekle med begom ustrelil v hrbet. Le hitra reševalna akcija je preprečila najhujše. Kovačič je na predobravnavnem naroku avgusta lani krivdo v zameno za sedemletno zaporno kazen priznal, nato pa je oktobra na sojenju povsem obrnil ploščo in se streljanja ni več spomnil. Zaradi poskusa uboja storilcu grozi od pet do petnajst let zapora.

Kovačič je na zaslišanju potožil, da ga je dekle varalo, vendar ne ve, s kom. Pri sebi je imela menda kar za nedrčkom skrito pištolo, ki jo je odvrgla, tako obtoženec, pred njegove noge. »Potem pa ne vem, kaj se je dogajalo. Hočem nižjo kazen, ker imam še druge postopke in ne bi bil rad predolgo v zaporu. Ne vem, kako se je to zgodilo,« je rekel. Na vprašanje tožilke Nade Črnugelj, kje je pištola, je odgovoril, da ne ve, da je bila na tleh, in da je policiji rekel, naj jo poiščejo. Šerkezijevo je obtožil, da se je slikala s kalašnikovko, da je s pištolo tudi večkrat streljala in da imajo njeni starši polno orožja. Zanikal je trditve, da bi jo pretepal, ker da naj bi to z njo počela njena starša. Menda je bilo tako hudo, da ko je imel sodno prepoved približevanja, ga je klicala po telefonu. Toda odvetnik Šerkezijeve ga je spomnil, da je preiskovalnemu sodniku marca lani priznal, da je dekle včasih tudi udaril.

Starši skrivali orožje obtoženca

Šerkezijeva je med zaslišanjem povedala, da jo je, ko sta prispela v Brezje, Kovačič brez kakršnegakoli razloga udaril. Nato je začela bežati. »Po cigansko je zavpil 'stoj, streljal bom'. Zaslišala sem strel in začela sem klicati na pomoč. Šest strelov sem slišala,« je vidno pretresena pripovedovala Šerkezijeva. Pravi, da jo starši nikoli niso tepli, on pa je večkrat pretepel njeno mamo. Grozil ji je, da ji bo ubil očeta, saj je imel zmeraj pištolo ob pasu ali v žepu, ki jo je sicer kupil svojemu mladoletnemu sinu. »Neprestano me je maltretiral, tepel in na koncu še ustrelil. Posledice pretepanja so mravljinčaste noge, ponoči ne spim, slišim strele, se tresem in se ga zelo bojim. Leto in šest mesecev sva živela skupaj. Tepel me je povsem brez razloga, sploh ne vem, zakaj,« je povedala Šerkezijeva in pojasnila, da je pri starših res bilo orožje, a njegovo, da ga policisti ne bi našli na njegovem domu. Ko je rekla, da je njen nekdanji partner dober v rokovanju z orožjem, saj zadene tarčo tako kot noben policist, je Kovačičev odvetnik Aleksander Sitar izrazil začudenje, da jo je od šestih strelov zadel le enkrat. »Imela sem srečo v življenju,« je odvrnila oškodovanka. Sodišče je hotelo zaslišati tudi Kovačičevega strica Iztoka Vodopivca, a je pričanje zavrnil. Nato je nečaku vpričo vseh izročil nekaj denarja in ga poljubil – tako, na lice.

Mladoletno pričo je bilo strah

Sandi Brajdič Olek o Kovačiču ni rekel nobene slabe besede. Slišal je pet ali šest strelov, streljanja pa ni videl, ker je šel v drvarnico po drva, da bi spekel odojka. Šerkezijevi je pomagal, ko se je držala za hrbet. Toda dva dni zatem je našel izstrelek in takoj poklical policijo. Tudi baraka je bila prestreljena. Njegov mladoletni sin je doživeto pripovedoval o tragičnem dogodku tistega marčevskega dne. Vse skupaj naj bi se začelo, ko je Kovačič že sedel v avtu, Saša pa se je »napol usedla«, kar pomeni, »da je vrata odprla, rit je dala noter, potem pa je začela bežati«. Streli so leteli tudi proti njemu, zato ga je bilo zelo strah, je povedal 17-letnik. Sodišče bo delo nadaljevalo sredi prihodnjega meseca, ko bodo pri pristojnih strokovnih službah preverili, kakšne so možnosti nenadne izgube spomina.