Delavci v zidu našli ročne bombe, ena je eksplodirala

Medtem ko premišljujejo, kam z bombo velikanko, je nevarnost vojnih ostankov izkusil delavec pri Kopru.

Objavljeno
23. julij 2017 20.21
urszr*eksplozivi
J. P.
J. P.

Ljubljana – V zadnjih dneh so si pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), policisti, gasilci in še kdo belili glavo s tem, kako varno poskrbeti za 250-kilogramsko bombo, ki jo je pri gradu Vurberk izkopal domačin. Kako nevarni so lahko še ostanki vojn, je medtem včeraj spoznal delavec v Zanigradu pri Kopru.

Republiški center za obveščanje je poročal, da so v soboto ob pol petih popoldne v Zanigradu v občini Koper delavci v zidu našli ročne bombe iz druge svetovne vojne. Ob najdbi je ena bomba v zidu eksplodirala in lažje poškodovala delavca, ki je sam poiskal zdravniško pomoč v Splošni bolnišnici Izola. »Na kraju dogodka sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS notranjske regije. Specialna enota policije bo poskrbela za varno odstranitev in ustrezno skladiščenje NUS do uničenja,« so sporočili.

Pristojni so že pojasnili, da je imel možak, ki je na domače dvorišče odpeljal bombo velikanko, velikansko srečo, da tudi ta ni eksplodirala. To je izjemno nevarno eksplozivno telo, s kakršnim pri nas še nismo imeli opraviti. Krajan je bombo odkril že v sredo, in sicer se je menda s svojimi otroki odpravil na lov za zakladom, pri čemer so uporabljali tudi detektor kovin. Ameriška 250-kilogramska bomba je ležala razmeroma plitvo pod površjem, zato so jo izkopali in s pomočjo domačega avtodvigala prepeljali domov. Center za obveščanje in policijo so o najdbi obvestili šele naslednjega dne, zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti pa so ga na policiji tudi ovadili.

Včeraj so s Policijske uprave Maribor sporočili, da nameravajo bombo uničiti v torek dopoldne. Podrobnosti o dosedanjih in predvidenih aktivnostih v zvezi s tem ter podrobnosti načrtovane dodatne evakuacije in terminski načrt bodo predstavniki policije, Uprave RS za zaščito in reševanje, Državne enote za varstvo pred NUS predstavili na skupni novinarski konferenci danes ob 11. uri v prostorih Občine Duplek.

Po prvotnem okvirnem načrtu, ki so ga predstavili prejšnji teden, naj bi bombo prestavili nekaj deset metrov od sedanje lokacije, nato pa naj bi detonacijo izvedli z distance, za nadzor nad dogajanjem pa bodo uporabili dron. Okoliške stavbe bodo poskušali ustrezno zavarovati, vendar popolna zaščita ni mogoča. Žal ne razpolagajo s podatki, s kakšnim eksplozivom je bomba napolnjena, saj so mogoča štiri različna polnjenja, skladno s tem pa je velika tudi njena udarna moč. Po predvidevanju naj bi učinek eksplozije zajel območje v premeru enega kilometra, posamezni kosi bi lahko poleteli tudi dlje, zato nočejo ničesar prepustiti naključju in bodo vse prebivalce na tem območju za nekaj ur evakuirali.