Direktor reševal Zlato lisico

Drago Rataj zagovarja svoje delo.

Objavljeno
27. september 2017 21.46
tre*POHORSKA VZPENJAČA
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – »Če ne bi takrat tako delali, danes ne bi bilo Ilke Štuhec, Klemna Kosija in Boštjana Klineta,« je včeraj na sojenju poudarjal obtoženi Drago Rataj, ko je poskušal pojasniti, zakaj je kot direktor Športnega centra Pohorje mariborski občini neupravičeno zaračunal okrog 60.000 evrov.

Poleg Rataja na zatožni klopi sedi še takratni vodja Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, obema pa grozi do deset let zapora. Obtožnica namreč nekdanjima vodilnima na Mariborskem Pohorju očita, da sta občini zaračunala dela na vzpenjači, čeprav nikoli niso bila opravljena. Včeraj je pred sodnico Barbaro Nerat pričal tudi sodni izvedenec za poslovne finance Tom Soklič. Na podlagi predložene dokumentacije je izračunal, da je bila leta 2008 občina oškodovana za 22.000 evrov. Do tega zneska se je izvedenec dokopal, ko je primerjal višino zahtevka do občine in dejanske račune. Za leto 2009 pa je bilo oškodovanje občine neprimerno višje, saj je naraslo na vrtoglavih 57 tisočakov. Skupaj je bila mariborska občina torej prikrajšana za slabih 80.000 evrov.

Precej nejasnosti

Izvedenec je poudaril, da je izračunal le višino možnega oškodovanja, ki pa ni dokončna, saj ni mogoče oceniti, katera dela so bila opravljena in katera ne. Vprašljivo je tudi, tako izvedenec Soklič, kako finančno ovrednotiti posamezno delo. V zahtevkih, ki so jih pohorski smučarski delavci pošiljali občini, ni podrobno navedeno, kaj natančno se je delalo in kako, zato je izvedenec izračune delal na najbolj splošni urni postavki, ki velja v Sloveniji.

Tako Drago Rataj kot Srečko Jesenšek trdita, da je bilo na Pohorski vzpenjači opravljenega več, kot pa je plačala občina. Z njune strani je govor o vrtoglavih 1,6 milijona evrov. »Trije računi, ki nama jih očitate, so se znašli v dokumentaciji, ker je bilo tako veliko lažje, kot pa opraviti vse analize opravljenega dela za nazaj. Nisem nameraval zavestno ogoljufati občine za teh nekaj deset tisoč evrov. Konec koncev je imela občina do nas veliko višji dolg,« je poskušal pojasniti Rataj. In nadaljeval: »Vem, da zveni nelogično, da smo delali tako, a nam ni preostalo drugega, če smo želeli ohraniti Zlato lisico in smučanje na Pohorju.«

Na naslednji obravnavi, ta bo predvidoma zadnji teden v oktobru, bo sodišče zaslišalo še stečajnega upravitelja Športnega centra Pohorje. Ta naj bi za razliko od včeraj zaslišanega sodnega izvedenca Sokliča, trdil, da je športni center od občine upravičeno zahteval poplačilo stroškov bančnega posojila. V zvezi s tem posojilom v višini 1,6 milijona evrov je stečajni upravitelj tudi napovedal tožbo zoper mariborsko občino.