Drago Kos se je opravičil sodniku Gorazdu Fabjančiču

Kosova izjava o koruptivnosti okrožnega sodnika v zadevi Balkanski bojevnik ni bila resnična. Sodniku opravičilo zadošča.

Objavljeno
13. september 2017 16.57
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos se je na tukajšnjem okrožnem sodišču opravičil sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča Gorazdu Fabjančiču, saj je Kos v izjavi za komercialno televizijo A kanal v zvezi s tako imenovano zadevo Balkanski bojevnik leta 2012 neutemeljeno namigoval na koruptivnost okrožnega sodnika.

»Moje izjave o koruptivnosti sodnika niso bile resnične, saj niso temeljile na podatkih ali dejstvih, ki bi take domneve potrjevale. Zaradi takega vtisa v javnosti se sodniku Gorazdu Fabjančiču opravičujem«, je pred sodnico Andrijano Ahačič izjavil Drago Kos.

Novembra 2012 je senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je v zadevi Balkanski bojevnik vodil sodnik Gorazd Fabjančič, odločil, da iz sodnega spisa izloči pomembne dokumente oziroma dokaze tožilstva in zaradi česar so iz pripora, torej na branjenje s prostosti izpustil osem obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik z Draganom Tošićem na čelu.

Tedaj je komercialna televizija v oddaji predvajala telefonsko izjavo Draga Kosa, ki je dejal: Treba bi bilo začeti razmišljati o tem kaj je ta sodnik dobil za tako odločitev.« Dan kasneje so na isti televiziji predvajali še eno Kosovo izjavo: »To se je lahko zgodilo zaradi napake policistov, zaradi napake tožilcev, lahko pa se je zgodilo tudi zaradi napake sodnika, ki je bila lahko tudi namerna, lahko tudi povzročena s korupcijo. Ali se je to res zgodilo pa bodo morali ugotoviti sodniki in tožilci.« »Izjavi je bilo razumeti, kot da obstajajo razlogi, ki kažejo na koruptivnost sodnika v zvezi z njegovim delom pri sojenju«, je po obravnavi včeraj dejal odvetnik Emil Zakonjšek, ki je zastopal Gorazda Fabjančiča. S takima izjavama je namigoval na koruptivnost okrožnega sodišča, pa so na kranjskem okrožnem tožilstvu pred tremi leti zapisali v obtožni predlog.

Razlog, da so se z Dragom Kosom in njegovim odvetnikom Stojanom Zdolškom dogovorili za takšno rešitev je, da oškodovanec nima interesa, da se to nadaljuje v sodnem postopku, če Kos pove, da so to neresnična dejstva oziroma da te njegove domneve ne temeljijo na nobenih dejstvih, je dejal Zakonjšek in dodal, da je Kos v izjavi na predobravnavnem naroku to tudi povedal in se opravičil za izrečene besede. Pri zahtevi, da bi se opravičil tudi z izjavo na omenjeni televiziji, pa niso vztrajali zato, ker je zadeva že toliko odmaknjena, oškodovanec pa iz tega ni želel delati nekega procesa in mu zadošča ta javno dana izjava, je še pojasnil odvetnik. Sodnik Gorazd Fabjančič celotne zadeve in razpleta ni hotel komentirati.

Prav tako tudi Drago Kos po koncu naroku ni hotel dajati pojasnil o tem ali komentirati zadeve, pa čeprav je Stojan Zdolšek pred začetkom obravnave novinarjem dejal, da bo za izjave na voljo po koncu obravnave.